Световните цени на храните са нараснали силно през ноември, отбелязвайки

...
Световните цени на храните са нараснали силно през ноември, отбелязвайки
Коментари Харесай

Сериозен скок в цените на храните в цял свят

Световните цени на храните са нарастнали мощно през ноември, отбелязвайки огромни скокове в цените на месото и растителните масла, макар малко по-ниските цени на зърнените култури, заяви Агенцията за храните на Организация на обединените нации, представена от Евронюз, съобщи БГНЕС.

``
реклама

Индексът на Организацията на храните и земеделието (FAO) за цените на храните, който мери месечните промени в потреблението на зърнени култури, маслодайни семена, млечни артикули, месо и захар, удари 26-месечен връх през ноември, достигайки приблизително 177,2 пункта, което е с 2,7% повече по отношение на предходния месец и с 9,5% на годишна база.

Организацията също по този начин предвижда, че производството на зърнени култури ще доближи най-силния си интервал с 2,714 милиарда тона за 2019 година, което е с 0,4% повече от последната прогноза.

Индексът на цените на зърнените култури е понижен с 1,2% до 162,4 пункта при огромни експортни доставки и мощна конкуренция измежду международните производители, определящи цените на пшеницата. Цените на ориза са паднали до шестмесечен най-малко, защото новите равнища на реколтата усилват натиска.

Индексът на цените на растителното масло се е повишил с 10,4% до 150,6 пункта, като доближи най-високата си точка от май 2018 година, воден от по-стабилните цени на палмово масло, които се ускориха поради мощното търсене на импорт, увеличената приложимост на биодизел и опасенията по отношение на вероятен дефицит на доставки.

Индексът на цените на месото записва най-голямото нарастване на месечна основа от май 2009 година, като се увеличи с 4,6% от октомври до 190,5 пункта. Най-силно се е нараснало говеждото и овчето месо, в резултат на търсенето от Китай и наближаващите празници в края на годината.

Индексът на цените на захарта е приблизително 181,6 пункта, което е с 1,8% повече от октомври, водено от упованията за по-голямо търсене.

Индексът на цените на млечните артикули е приблизително 192,6 пункта, нищожно нарастване спрямо октомври, след два месеца на спад.

Агенцията увеличи прогнозата си за световно произвеждане на зърнени култури през 2019 година с 0,4% спрямо равнищата от 2018 година, оценявайки международната продукция на зърнени култури на 2,714 милиарда тона.

Производството на пшеница сее повишено с 4,8% до 766,4 милиона тона.

Глобалното произвеждане на ориз е 515 милиона тона, което е с над 1,6 милиона тона по-голямо по отношение на миналата прогноза, която предполагаше спад от 0,5 % от най-високия интервал за 2018 година, показва организацията.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  1 CollectoRitioner (преди 1 минута) Рейтинг: 1580 | Одобрение: -4875 Нека скачат, не ме бърка! A COLLECTIONER OF RARE ARTEFACTS/OBJECTS (PAINTINGS, ANCIENT ASIAN SWORDS) AND A COLLECTOR OF ENVY. Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР