Световните цени на храните отбелязват оптимистични резултати за втори пореден

...
Световните цени на храните отбелязват оптимистични резултати за втори пореден
Коментари Харесай

Световните цени на храните бележат ръст за втори пореден месец

Световните цени на храните означават оптимистични резултати за втори следващ месец след внезапния спад поради пандемията от новия ковид. Това излиза наяве от постоянния отчет на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации, който следи измененията при кошница с 55 съществени артикули.

Индексът на цените на храните се е нараснал с 1.2% до 94.2 пункта по отношение на 93.1 пункта през месец юли.

Индексът на цените на зърнените култури остава съвсем неизменен, отчитайки покачване от 0.4%. Цените на царевицата и соргото записаха внезапно нарастване, до момента в който тези на ориза паднаха. На пазара на пшеницата, макар съмненията при щатския $ и опасенията отновно вероятностите за произвеждане в Европа, района на Черно море и Аржентина, забавената комерсиална интензивност и ранните предстоящи за възобновяване на производството в Австралия резервираха междинната стойност през юли на равнищата от предходния месец, с съвсем 2% по-високи по отношение на година по-рано.

Индексът на цените на растителните масла има 7.6-процентов растеж, с което доближава петмесечен връх, дължащ се главно на палмовото, соевото и рапичното масло. Влияние върху цената им оказа по-голямото световно търсене на импорт и терзанията към дефицита на работна ръка в Малайзия. Международните цени на соевото масло доста се покачиха поради стягането на доставките от Бразилия, един от водещите експортьори в света. Стойностите на рапичното масло се поддържаха от търсенето от бранша на биодизела и хранителната промишленост в Европейски Съюз.

Индексът на цените на млечните артикули се повиши с 3.5% по отношение на юни, достигайки стойност от 101.8 пункта. През юли котировките за всички артикули порастват нагоре за първи път от интервала преди пандемията от COVID-19. Конкретно при млякото на прахуляк тази наклонност се дължи на мощното търсене на импорт от азиатските страни с известни опасения по отношение на възможния размер на експортните наличия в Океания през индустриалния сезон 2020/2021. Позитивни са резултатите и при животинското масло и сиренето, при които продължава да има устойчиво търсене.

Индексът на цените на месните артикули бележи спад от 1.7% по отношение на предишния месец. Цените на свинското и говеждото понижават, основно тъй като размерът на търсенето на импорт в международен мащаб остана под опциите за експорт, без значение от провокираните от новия ковид процеси. Котировките за птиче месо записаха възобновяване след 5 месеца на пореден спад, значително свързани със съкращаването на производството в Бразилия поради високите разноски за фуражи.

Индексът на цените на захарта нараства с 1%. Повишаването на цените на силата, съчетано с по-ниските вероятности за произвеждане на захар поради сушата в Тайланд, вторият максимален експортьор на захар в света, бе в основата на придвижването на цените на захарта през юли.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР