Световните лидери заявиха, че очакват прехвърлянето на властта днес в

...
Световните лидери заявиха, че очакват прехвърлянето на властта днес в
Коментари Харесай

Световните лидери приветстват новата власт на Америка


Световните водачи обявиха, че чакат прехвърлянето на властта през днешния ден в Съединени американски щати, където демократът Джо Байдън ще постави клетва като президент след четири бурни години ръководство на Доналд Тръмп.

Европейски съюз

Висши чиновници на Европейски Съюз показаха облекчение, че скоро още веднъж ще имат другар в Белия дом.

„ Нека изградим нов основополагащ пакт за по-силна Европа, за по-силна Америка и за по-добър свят “, сподели Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет.

“Тази гала на стълбите на Капитолия ще бъде проява на устойчивостта на американската демокрация”, добави ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. “И мощно доказателство, че още веднъж след четири дълги години Европа има другар в Белия дом.”

Иран

Президентът Хасан Рухани не пропусна опцията да приветства напускането на “тиранина” Тръмп, като Техеран неколкократно приканва Вашингтон да анулира глобите, наложени поради нуклеарния му ход.

Администрацията на Байдън желае Съединените щати да се върнат в знаковото нуклеарно съглашение с Иран, от което Тръмп се отдръпна, при изискване че Техеран се върне към прецизно съблюдаване на договорката.

„ Ерата на тиранина завърши и през днешния ден е последният ден от злокобното му ръководство “, сподели Рухани. “Очакваме администрацията на Байдън да се върне към договорката и да се опита през идващите четири години, в случай че може, да отстрани петната от последните четири години.”

НАТО

НАТО съобщи, че се надява на усилване на трансатлантическите връзки при Байдън.

“Очакваме с неспокойствие да работим с новоизбрания президент за по-нататъшно подсилване на връзките сред Съединени американски щати и Европа. Тъй като сме изправени пред световни провокации, никой от нас не може да се оправи сам”, написа ръководителят на военния алианс Йенс Столтенберг в Туитър.

Русия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия ще се стреми към “добри връзки със Съединените щати”, само че дали Вашингтон ще работи за същата цел или не, “ще зависи от господин Байдън и неговия екип”.

Въпреки различията към споровете в Украйна и Сирия, както и намесата на Съединени американски щати в изборите и хакерските обвинявания против Русия, страните ще се опитат да удължат забележителния контракт за нуклеарно оръжие малко откакто Байдън постави клетва.

Новият контракт СТАРТ от 2010 година – последният останал нуклеарен пакт сред страните – лимитира двете страни до 1 500 нуклеарни бойни глави всяка и би трябвало да изтече на 5 февруари.

Песков съобщи, че президентът Владимир Путин “последователно” се застъпва за запазването на контракта и в този момент Вашингтон би трябвало да резервира пакта.

Германия

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, водач на най-голямата стопанска система в Европа, съобщи, че е “силно облекчен”, че Байдън заменя Тръмп като президент на Съединени американски щати.

Американските институции потвърдиха силата си пред „ огромни тествания “ и „ неприязън “ по време на мандата на Тръмп, добави той, наричайки го „ добър ден за демокрацията “.

Германия чака с неспокойствие „ да разбере, че Съединени американски щати още веднъж са на нейна страна като незаместим сътрудник “ при оправянето с „ пандемията от ковид, изменението на климата, въпросите на сигурността, контрола в разоръжаването и доста незабавни спорове по света “.

Франция

Говорителят на френското държавно управление Габриел Атал съобщи, че уговорките на Байдън да се причисли към Световната здравна организация, която управлява световния отговор на пандемията от Covid-19, и Парижкото климатично съглашение са “изключително важни” след излизането на Тръмп от тях.

“Нетърпеливи сме да изградим с президента Байдън мощна, потребна и възобновена връзка”, сподели Атал след съвещание на кабинета. “Имаме цели и колосални провокации, пред които би трябвало да се надигнем дружно.”

Испания

Говорителят на испанския министър председател Педро Санчес съобщи, че “победата на Байдън съставлява успеха на демокрацията над крайната десница”.

“Преди пет години без подозрение вярвахме, че Тръмп е неприятна смешка. Пет години по-късно осъзнаваме, че е заплашил най-мощната народна власт в света.”

Англия

Премиерът Борис Джонсън съобщи, че с неспокойствие чака „ тясно съдействие “ с Байдън.

Джонсън, който е изправен пред рецензии поради околните си връзки с Тръмп, засяга голям брой области на политиката, в които се надява да си сътрудничи с Байдън.

“В нашата битка против Covid и климатичните промени, защитата, сигурността и в насърчаването и отбраната на демокрацията, задачите ни са общи и нашите страни ще работят ръка за ръка, с цел да ги постигнат”, сподели той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР