Световните лидери се ангажираха да прекратят всяка чуждестранна намеса във

...
Световните лидери се ангажираха да прекратят всяка чуждестранна намеса във
Коментари Харесай

Световните лидери се договориха за Либия

Световните водачи се ангажираха да прекратят всяка задгранична интервенция във войната на Либия и да поддържат оръжейното ембарго. Това стана по време на срещата на върха в Берлин, като част от по-широк проект за преустановяване на спираловидния спор.
Президенти на Русия, Турция и Франция бяха измежду международните водачи, които се подписаха под проекта за прекъсване на намесата във войната – било то посредством оръжие, войски или финансиране, заяви Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Преговорите обаче не съумяха да доведат до “сериозен диалог” сред враждуващите страни – Халифа Хафтар и ръководителя на приетото от Организация на обединените нации държавно управление на Триполи Файес ал Сарадж – или да накарат и двете страни да се договорят за непрекъснато помирение.

“Имаме доста друга обстановка в Либия, където незабавното съблюдаване на примирието просто не е елементарно да се гарантира”, съобщи на срещата на върха немският канцлер Ангела Меркел. “Но се надявам, че посредством днешната конференция имаме късмет примирието да се задържи и занапред”, добави тя.

Либия беше раздрана от борби сред враждуващи въоръжени фракции след рухването на режима на Муамар Кадафи, подкрепено от НАТО през 2011 година
От април насам, войските на премиера Сарадж в Триполи са подложени на офанзиви от силите на Хафтар.

При конфликтите са убити над 280 цивилни и 2000 бойци, десетки хиляди са напуснали домовете си. На 12 януари влезе в действие нежно помирение, подкрепено както от Анкара, по този начин и от Москва.

Въпреки че държавното управление на Сарадж е прието от Организация на обединените нации, мощни играчи се откъснаха от него, с цел да застанат зад Хафтар – трансформирайки вътрешния спор в това, което някои дефинираха като прокси война, в която интернационалните сили се пробват да обезпечат личните си ползи.

Тревогата на интернационалната общественост набъбна през последните седмици, откакто Турция подреди на войските да заминат за Либия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР