Световните компании са все по-близо до подмяната на технологията за

...
Световните компании са все по-близо до подмяната на технологията за
Коментари Харесай

Батерии от ново поколение подготвят технологична революция?

Световните компании са все по-близо до подмяната на технологията за акумулатори, довела до революцията в потребителската електроника през последните 30 години, пишат създателите на The Wall Street Journal.

Батериите в твърдо положение дават обещание по-голяма гъстота и мощ от стандартните литиево-йонни акумулатори, които се употребяват в потребителската електроника през днешния ден. В Япония хиляди твърди акумулатори се пускат на пазара всеки месец, а няколко компании се стремят да влязат в всеобщо произвеждане още тази година.

Евентуалната цел е новите батерии да стартират да се ползват в разнообразни потребителски технологии като смарт телефони и електрически транспортни средства. Засега твърдите акумулатори обаче костват прекалено много и към момента не са потвърдили задоволително за тези приложения. Това стартира да се трансформира.
 Смартфоните с най-издръжливите акумулатори на пазара
Смартфоните с най-издръжливите акумулатори на пазара

Този преди всичко може да работи повече от 20 часа без зареждане

TDK - японска компания за електроника - показва, че към този момент употребява технология за изработката на твърда батерия, която е с размери 3,14% от размера на зърно ориз. Батерията се употребява в дребни съставни елементи в разнообразни потребителски уреди като принтери да вземем за пример.

С увеличението на търсенето за по-малки устройства за предпазване на сила компанията се стреми бързо да усили производството, споделя Масахиро Оиши, който е началник на плана за твърди акумулатори за устройствата на TDK.

Твърдите акумулатори са нова генерация акумулатори. Предишното потомство, което пристигна с изобретяването на литиево-йонната батерия, предвеща появяването на компактни и мощни електронни устройства. Sony показа първата такава през 1991 година, надграждайки работата си с учени в Съединени американски щати и Япония.

Днес литиево-йонните акумулатори са навсякъде публикувани в смарт телефоните и заемат възходяща роля в електрическите транспортни средства и устройствата за предпазване на електрическа енергия. Те се борят да бъдат в крайник с потребностите на устройствата, които зареждат. За това може да свидетелства всеки от нас, който има бърза батерия на смарт телефона си.

" Когато за пръв път излязоха литиево-йонни акумулатори, те в действителност бяха фантастични акумулатори спрямо тези от предишното. Но минаха 30 години и би трябвало да помислим дали сме в действителност удовлетворени, или не ", споделя Риоджи Кано, професор от Технологичния институт в Токио, който изследва батериите от 80-те години.
 Нова батерия дава обещание 5 дни живот на смарт телефоните
Нова батерия дава обещание 5 дни живот на смарт телефоните

С нея електромобил ще може да изминава 1000 км

Murata Manufacturing е създала батерия в твърдо положение, предопределена за потребление в дребни портативни устройства като слушалки. Компанията има за цел да премине в режим на всеобщо произвеждане през тази година.

" Идеалната последна цел е да се заменят съществуващите литиево-йонни акумулатори в мобилните телефони ", споделя Норио Накаджима - изпълнителен шеф на Murata. През юни тази година следва той да стане президент на компанията.

" Твърдото " в батериите в твърдо положение се отнася до електролита - веществото сред клемите на батерията, през което тече заряда. В нормалната литиево-йонна батерия електролитът е течност, а течността може да изтече или да се възпламени - проблем, с който някои производители на смарт телефони към този момент са се сблъсквали.

Ранна версия на батерията в твърдо положение се употребява от 70-те години в сърдечни пейсмейкъри, само че концепцията за потреблението й в устройства с по-голямо ползване на сила се появи значително през последното десетилетие. През 2011 година проф. Кано и неговият екип откриха корав стъклообразен материал със същия капацитет на проводимост като съществуващите течни електролити. " До този миг евентуално никой не е предполагал, че това е допустимо ", разяснява професорът.

Освен понижаване на риска от пожар, твърдият електролит разрешава анодът, един от двата извода на акумулатора, да бъде изработен от литиий, а не от графит, както се прави през днешния ден. Литиевият метал може да побере повече електрони, в сравнение с графита, което прави потенциала на твърдата батерия до 60% по-голям в същия размер, изясняват от английския институт за проучване на акумулатори Faraday Institution.

Технологията за твърди акумулатори обаче не е единствената, която събира погледите на вложителите и откривателите. Някои производители на акумулатори употребяват електролити, сходни на гел, с цел да подобрят сигурността. Някои също по този начин употребяват относително евтини метали като цинк вместо литий.
 Батериите са ключът към електрическите автомобили. И една китайска компания господства промишлеността
Батериите са ключът към електрическите автомобили. И една китайска компания господства промишлеността

Как Пекин дирижира триумфа на локалния бранш

При батериите в твърдо положение въпросът е да се направи модел, който да бъде задоволително на ниска цена, с цел да може да стартира да се ползва в смарт телефони. " Ефективността и капацитета на мащаба на твърдите литиеви акумулатори не е създадена спрямо стандартната литиева технология ", споделя Накаджима. Един от инженерите на водената от него компания съобщи, че може да отнеме две до три години, преди компанията да може да интегрира твърда батерия в всеобщо произвеждане за смарт телефони.

И въпреки всичко в по-малки размери и количества твърдите акумулатори стартират да минават в комерсиално произвеждане. TDK прави към 30 000 твърди акумулатори на месец и възнамерява да усили производството до 100 000 на месец в границите на годината.

Крайният подател на технологията са електрическите транспортни средства. Това ще разреши да се опростят обемните системи за изстудяване на стандартните акумулатори, което от своя страна ще докара до по-леки и мощни коли.

Много автомобилни производители към този момент влагат в технологията или към този момент обмислят това. В Съединени американски щати Ford си сътрудничи със старпъп за твърди акумулатори, а в Япония Toyota и производителят на акумулатори Panasonic се причислиха към план, ориентиран към произвеждане на твърди акумулатори. Проектът има за цел да се сътвори батерия, която да е с три път по-голяма енергийна компактност по отношение на съществуващите литиево-йонни акумулатори. Новата батерия би трябвало и да бъде по-евтина.

" В момента можем да пуснем на пазара твърда батерия, която е доста сходна на тази на Nissan Leaf " - електрически автомобил, който употребява стандартни литиево-йонни акумулатори, разясняват източници. Такава батерия обаче все още надали би пробила елементарно на пазара, в случай че технологията не бъде бюджетна.
 Нова батерия дава обещание 1 000 км пробег на електрическите автомобили с едно зареждане
Нова батерия дава обещание 1 000 км пробег на електрическите автомобили с едно зареждане

Тя е дело на швейцарската компания Innolith
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР