Световните емисии на въглероден двуокис, свързани с енергоносителите - най-големият

...
Световните емисии на въглероден двуокис, свързани с енергоносителите - най-големият
Коментари Харесай

IEA отчита силен ръст на СО2- емисиите в световен мащаб


Световните излъчвания на въглероден двуокис, свързани с енергоносителите - най-големият източник на излъчвания на парникови газове, породени от индивида, са се нараснали с 1,4% през 2017 година, с цел да доближат историческо равнище от 32,5 милиарда тона, оповестява Международната организация по енергетика. Увеличението следва три поредни години, през които излъчванията остават непроменени.

Увеличаването на въглеродните излъчвания " е резултат от мощен световен стопански напредък от 3,7%, по-ниски цени на изкопаемите горива и по-слаби енергийни старания ", се показва в оповестеният неотдавна отчет Global Energy and CO2 Status Report 2017.

Изпълнителният шеф на Международната енергийна организация Фатих Бирол декларира: " Силната световна стопанска система докара до повишение на търсенето на сила през предходната година, което търсене бе посрещнато най-много от изкопаеми горива. Въпреки че възобновимите енергийни източници направиха впечатляващи стъпки, актуалните старания за битка с изменението на климата остават незадоволителни. Например, забавянето на темпа на усъвършенстване на световната енергийна успеваемост се е влошило, защото политиците обръщат по-малко внимание в тази област ".

Търсенето на сила в международен мащаб се е нараснало с 2,1% през 2017 година, съгласно предварителните оценки на МАЕ. За съпоставяне, то е било 0,9% през 2016 година и също толкоз - 0,9% приблизително през предходните пет години. Световното ползване на сила през 2017 година доближава почти 14,050 милиона тона нефтен еквивалент (toe), спрямо 10,035 милиона тона през 2000 година

Изкопаемите горива посрещат 70 % от нуждата от възходящото търсене на сила, като търсенето на природен газ се усилва най-вече, достигайки рекорден дял от 22% от общото ползване на сила.
Възобновяемите енергийни източници съставляват към 25% от растежа на търсенето, до момента в който потреблението на нуклеарни източници съставлява 2% от този растеж.
Общият дял на изкопаемите горива в световното търсене на сила през 2017 година остава на 81%, " равнище, което остава устойчиво повече от три десетилетия, макар мощния напредък на възобновимите енергийни източници ".
По-голямата част от повишаването на световното търсене на сила е в страните от Азия, като Китай и Индия, в които дружно е записано повече от 40% от нарастването. Като цяло, на азиатските стопански системи се дължат две трети от световното нарастване на въглеродните излъчвания. Китайската стопанска система нараства с съвсем 7% през 2017 година, като излъчванията й се усилват с 1,7% до 9,1 милиарда тона.

" Нарастването на излъчванията на въглероден диоксид, свързани с силата, през 2017 година е мощно предизвестие във връзка с световните старания за битка с изменението на климата и демонстрира, че актуалните старания са незадоволителни за реализиране на задачите на Парижкото съглашение ", регистрира МАЕ.

Сценарият за стабилно развиване на МАЕ обрисува пътя към постигането на дълготрайните цели в региона на климата. Според този сюжет, световните излъчвания би трябвало скоро да доближат своя връх и да намалеят внезапно до 2020 година Делът на нисковъглеродните енергийни източници би трябвало да се усилва с 1.1 процентни пункта всяка година, повече от пет пъти над растежа, регистриран през 2017 година, съгласно доклада на организацията.

Световното търсене на електрическа енергия през предходната година е повишено с 3.1% до 25 570 тераватата (TWh), което е доста по-високо от общото нарастване на търсенето на сила. Заедно Китай и Индия това съставляват 70% от растежа на търсенето, а други 10% идват от други разрастващи се стопански системи в Азия.

Възобновяемите енергийни източници съставляват съвсем половината от световното в допълнение произвеждане, належащо за посрещане на възходящото търсене, като техният дял в международното произвеждане доближава рекордно равнище от 25%.

Производството от нуклеарни централи се е нараснало с 26 TWh през 2017 година, което се дължи на това, че се регистрира първа цялостна година от стартирането в употреба на огромна част от новия нуклеарен потенциал. Ядреното произвеждане съставлява 10% от международното произвеждане на електрическа енергия през предходната година, което е с 3% повече спрямо 2016 година, като Япония способства за 40% от този напредък.

http://www.iea.org/publications/freepublications/publication/GECO2017.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР