Световната здравна организация заяви днес, че силно препоръчва антивирусното хапче

...
Световната здравна организация заяви днес, че силно препоръчва антивирусното хапче
Коментари Харесай

СЗО препоръча хапчето срещу Covid-19 на Pfizer

Световната здравна организация съобщи през днешния ден, че " мощно предлага " антивирусното хапче против Covid-19 на Pfizer Paxlovid за пациенти с по-леки форми на болестта, които към момента са с висок риск от хоспитализация.

Въпреки това организацията на Организация на обединените нации предизвести, че е " извънредно загрижена ", че неравенството в достъпа, следено при имунизациите Covid, още веднъж ще остави страните с ниски и междинни приходи " изтласкани в края на опашката ".

Комбинацията от нирматрелвир и ритонавир на американския фармацевтичен колос Pfizer е " по-добрият избор " на лекуване за неимунизирани, възрастни или имунокомпрометирани хора с ковид, обявиха специалистите на СЗО в здравното списание BMJ.

За същите пациенти СЗО направи и " условна рекомендация " за антивирусното лекарство ремдезивир, създавано от американската биотехнологична компания Gilead - което преди този момент беше предложила да не се приема.

Пероралното лекуване с таблетката на Pfizer предотвратява хоспитализацията повече от " наличните други възможности, има по-малко опасения във връзка с вредите от молнупиравир и е по-лесно за използване от интравенозния ремдезивир ", обявиха специалистите на СЗО.

Новата рекомендация се основава на резултатите от две изследвания, включващи съвсем 3100 пациенти, които демонстрират, че Paxlovid понижава риска от хоспитализация след заразяване с коронавирус с 85%.

Проучванията също по този начин " не допускат основна разлика в смъртността " и " дребен или никакъв риск от нежелани резултати, водещи до преустановяване на лекуването ".

" Лекарството може да се ползва единствено до момента в който заболяването е в ранен етап ", обявиха специалистите на СЗО.

Това значи, че пациентите би трябвало бързо да създадат позитивен тест и лекарството да им бъде предписано от доктор - всичко това може да съставлява спънка за страните с ниски и междинни приходи, обявиха от СЗО.

Пациентите би трябвало да стартират да одобряват таблетките Paxlovid в границите на пет дни от появяването на признаците - по-късно курсът продължава пет дни.

Лиза Хедман, старши консултант на СЗО по въпросите на достъпа до медикаменти, съобщи, че радиостанция NPR е съобщила, че цялостният курс на лекуване с Paxlovid коства 530 USD в Съединени американски щати. Друг източник, непотвърден от СЗО, дава цена от 250 $ в страна с висок междинен приход.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР