Световната здравна организация заяви, че пандемията от коронавирус няма да

...
Световната здравна организация заяви, че пандемията от коронавирус няма да
Коментари Харесай

СЗО: Не е време да развеем бялото знаме

Световната здравна организация съобщи, че пандемията от ковид няма да завърши, откакто разновидността на Омикрон отшуми в някои страни, предупреждавайки, че високите равнища на инфекции по света евентуално ще доведат до появяването на нови разновидности, съобщи Си Ен Би Си.

„ Чуваме догатки от доста хора, че Омикрон е последният вид и че след него всичко ще свъриш. Това не е правилно, тъй като този вирус циркулира на доста интензивно равнище по целия свят “, разяснява Мария Ван Керхов, механически началник на СЗО за COVID-19.

Д-р Брайс Ейлърд, началник на работната група за ковид на организацията, предизвести, че високите равнища на разпространяване на вируса му дават повече благоприятни условия да се репликира и мутира, повишавайки риска от появяването на нов вид.

Според Ван Керхов в този момент не е моментът за разхлабване на ограничаващите ограничения против вируса, в това число разпоредбите за носенето на маски и физическото разграничаване. Тя прикани държавните управления да засилят тези ограничения, с цел да слагат вируса под по-добър надзор и да предотвратят бъдещи талази от инфекции, когато се появят нови разновидности.

„ Ако не създадем това в този момент, ще преминем към идната рецесия:, сподели Ван Керхове. „ Трябва да сложим завършек на рецесията, в която се намираме сега. Можем да го създадем, тъй че не изоставяйте науката. Не изоставяйте тактиките, които работят, които пазят нас и нашите близки “, сподели тя.

Ван Керхове прикани държавните управления да влагат повече в системи за наблюдаване, с цел да наблюдават вируса, до момента в който мутира. „ Това няма да е последният вид, пораждащ безпокойствие “, акцентира тя.

През декември екип от южноафрикански учени разгласява малко изследване, което откри, че хората, инфектирани с омикрон, може да имат нараснала имунна отбрана против Делта разновидността. Все по-голям брой проучвания откриха също, че хората, инфектирани с омикрон, нормално не прекарват COVID-19 толкоз тежко, колкото хората, инфектирани с Делта. Повишената имунна отбрана и по-лекото протичане на болестта, взети дружно, могат да доведат до обстановка, при която вирусът не нанася толкоз тежки вреди върху обществото, пишат, пишат южноафриканските учени.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че новите инфекции към този момент доближават пиковите си равнища в някои страни, което дава вяра, че най-лошото от вълната на Омикрон е зад тила ни. Той обаче предизвестява, че никоя страна към момента не е излязла от рецесията и че здравните системи са подложени на голям напън.

„ Призовавам всички да създадат вероятното, с цел да понижат риска от зараза и да оказват помощ за премахването на натиска върху системата “, сподели генералният шеф на СЗО. „ Сега не е моментът за отричане и развяване на бялото знаме “, добави той.

СЗО неведнъж предизвестява, че неравномерното систематизиране на имунизациите по света е довело до ниски равнища на имунизация в разрастващите се страни, което прави големите популации уязвими от появяването на нови разновидности. СЗО е сложила цел всяка страна да имунизира 40% от популацията си до края на 2021 година 92 страни обаче не съумяха да реализират тази цел.

Междувременно старшият откривател на СЗО, Сумия Сваминатан, разгласи, че все още няма доказателства, че здравите деца и юноши се нуждаят от бустерни дози ваксина против ковид. Тя сподели, че въпреки да наподобява, че има известно намаляване на имунитета във времето против бързо разпространяващия се „ Омикрон “, би трябвало да се създадат повече проучвания, с цел да се откри кой има потребност от бустери, съобщи „ Ройтерс “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР