Световната здравна организация (СЗО) създава единен глобален регистър за изследванията

...
Световната здравна организация (СЗО) създава единен глобален регистър за изследванията
Коментари Харесай

СЗО създава глобален регистър за изследванията върху манипалуциите на човешкия геном

Световната здравна организация (СЗО) основава обединен световен указател за проучванията върху операциите на човешкия геном , след апелите за преустановяване на сходни практики, които бяха употребявани в Китай предходната година с цел да се модифицират генетично две девойки – близначки, заяви Агенция Франс Прес.

„ Новите технологии за модифициране на генома са многообещаващи и вяра за тези, които страдат от заболявания, за които смятахме, че са неизлечими “, съобщи шефът на СЗО. „ Но част от използването на тези технологии съставлява неповторимо и невиждано предизвикателство – етично, обществено, регулаторно и техническо “, добави той.

Миналата година китайски академик заяви, че е трансформирал ДНК-то на близначки посредством молекулярни ножици , с цел да не могат да се заразят с ХИВ вируса. Той беше уволнен от университета, полицията стартира следствие против него и му беше подредено да приключи работата си. Но новината провокира гнева на учени от целия свят, съгласно които п роцедурата е неетична и евентуално рискова . СЗО сътвори специфична комисия, която да проверява случая.

В момента 30 страни имат закони, които непосредствено или косвено не разрешават клиничната приложимост на генно модифициране.
 
 
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР