Световната здравна организация (СЗО) разполага 92 потвърдени случая на маймунска

...
Световната здравна организация (СЗО) разполага 92 потвърдени случая на маймунска
Коментари Харесай

СЗО потвърди 92 случая на маймунска шарка

Световната здравна организация (СЗО) разполага 92 доказани случая на маймунска шарка и 28 хипотетични случая

Те са докладвани от 12 неендемични страни, заяви СЗО в Туитър в неделя, представена от ТАСС, съобщи БГНЕС. Организацията „ получи отчети от 12 неендемични страни за 92 лабораторно доказани случая на маймунска шарка и 28 случая на хипотетични и продължаващи следствия “. СЗО изясни, че не е открита връзката сред инфекцията и пътуването на инфектираните до район, където маймунската шарка е ендемична. Организацията акцентира, че откриването на заболяването при хора, които не са посетили ендемични страни, е „ доста извънредно събитие “. Заразяването става при непосредствен физически контакт сред заболели и здрави хора. „ Според наличната информация по-голямата част от случаите са разпознати измежду мъже, които са правили секс с мъже и са кандидатствали в заведения за първична здравна помощ и клиники за полово здраве “, се споделя в отчета.

Последователността на генома от биологична проба, взета в Португалия, демонстрира тясна връзка с инфекциите през 2018 и 2019 година, когато болестта е пренесена от Нигерия в Обединеното кралство, Израел и Сингапур.

СЗО напомни, че маймунската шарка е ендемична в Бенин, Габон, Гана, Демократична република Конго, Камерун, Кот д'Ивоар, Либерия, Нигерия, Република Конго, Сиера Леоне, Централноафриканската република (ЦАР) и Южен Судан. СЗО предложи да се продължи наблюдението на епидемиологичната обстановка в неендемични страни, където са открити случаи на зараза с маймунска шарка. Говорим по-специално за идентифициране на контакти на заболели хора със здрави хора. Организацията съобщи, че ще свика специалисти, "за да обсъдят рекомендациите за имунизация ".

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което се предава основно на хората от диви животни (гризачи, примати). Симптомите на болестта включват висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, подути лимфни възли, настинка и отмалялост. Кожни обриви могат да се появят по лицето и други елементи на тялото. Според СЗО смъртността от огнища на маймунска шарка нормално е сред 1% и 10%, като по-голямата част от смъртните случаи са в по-млади възрастови групи. Няма характерно лекуване или ваксина за маймунска шарка, само че предходната имунизация против едра шарка също е ефикасна против заболяването. Вирусът на маймунската шарка, който се популяризира през април и май в редица западноевропейски страни, е открит и на други континенти. Напоследък е открит, апропо, в Австралия, Белгия, Англия, Германия, Испания, Италия, Канада, Португалия, Съединени американски щати, Франция, Швейцария и Швеция. /БГНЕС
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР