Световната здравна организация (СЗО) публикува актуализиран списък на лекарствата, които

...
Световната здравна организация (СЗО) публикува актуализиран списък на лекарствата, които
Коментари Харесай

СЗО публикува нов списък с лекарства и препоръки в случай на ядрена авария

Световната здравна организация (СЗО) разгласява обновен лист на медикаментите, които би трябвало да се съхраняват при положение на радиационна и нуклеарна повреда, както и нови препоръки за деяние при сходни произшествия.

" Готовността за радиационни изключителни обстановки непрекъснато се регистрира като най-слабата област на подготвеност в доста страни ", се споделя в отчета от 66 страници.

Най-новият отчет актуализира предходния, оповестен през 2007 година, и включва голям брой нови фармацевтични разработки.

" При радиационни повреди хората могат да бъдат изложени на радиация в дози, вариращи от незначителни до животозастрашаващи. Правителствата би трябвало бързо да обезпечат лекуване за нуждаещите се ", съобщи доктор Мария Нейра, изпълняваща длъжността помощник-генерален шеф на отдела на СЗО за по-здраво население.

" От значително значение е държавните управления да са готови да пазят здравето на популацията и да реагират неотложно при изключителни обстановки. Това включва съществуването на подготвени ресурси от животоспасяващи медикаменти, които ще понижат рисковете и ще лекуват провалите от радиация. "

Д-р Майк Райън, изпълнителен шеф на Програмата за изключителни обстановки в опазването на здравето на СЗО, добави: " Актуализираният лист с медикаменти от първа нужда ще бъде жизненоважен инструмент нашите сътрудници да се приготвят и да разпознават, набират, складират и доставят навреме ефикасни контрамерки за хората, изложени на риск при такива събития. "

Радиологични или нуклеарни изключителни обстановки могат да зародят в нуклеарни електроцентрали, медицински или проучвателен центрове или да са резултат от повреди при превозване на радиоактивни материали, обясниха от СЗО. Освен това тези изключителни обстановки могат да бъдат резултат от злонамерено събитие, като да вземем за пример нуклеарна бомбардировка.

Досега е имало два огромни нуклеарни случая: Атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки през 1945 година, осъществени от Съединените щати, чиито последствия се учат непрестанно. През 1986 година породи и повредата в Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна - най-голямото неконтролирано изпускане на радиоактивни субстанции в историята.

През седмицата някогашният съветски президент Дмитрий Медведев съобщи, че провалянето на Русия в Украйна може да провокира нуклеарна война.

Излагането на високи дози радиация може да има тежки последствия за здравето на индивида в дълготраен проект или да докара до незабавна или ранна гибел. Поради това, с изключение на общите консумативи и материали, употребявани при всевъзможен тип изключителни обстановки, запасите би трябвало да включват медикаменти, които или предотвратяват, или понижават излагането на радиация, изясни СЗО.

Съществуват единствено няколко съответни медикамента, които са потвърдили своята успеваемост при лекуване на свръхизлагане на радиация, и те са включени в отчета. Те включват: постоянен йод; хелатиращ пясък (декоративни агенти); цитокини, употребявани за намаляване на увреждането на костния мозък; медикаменти за лекуване на повръщане, диария и инфекции.

" Един от най-сериозните резултати от несъразмерното излагане на радиация е острият радиационен синдром (ОРС), който се демонстрира като хемопоетичен синдром ", показват от СЗО. Последният, именуван още синдром на костния мозък, оказва въздействие върху производството на кръвни кафези и в случаите на остро отравяне може да докара до гибел в резултат на зараза или кръвоизлив.

" В взаимозависимост от тежестта на експозицията може да продължи да се развива като стомашно-чревен, сърдечно-съдов и неврологичен синдром. " - се споделя в отчета. Въпреки това рекомендациите на СЗО включват единствено лекуване на хемопоетичните и стомашно-чревните синдроми, " защото сърдечносъдовите и неврологичните синдроми се смятат за неспасяеми и изискват единствено палиативни грижи ".

В отчета на СЗО се добавя, че за блокиране на усвояването на радионуклидите в организма могат да се употребяват блокиращи сътрудници, като да вземем за пример постоянен йод. Други сътрудници, като пруско синьо, се ползват за премахване на радиоактивния цезий от организма. Калциевата или цинковата диетилентриаминпентаоцетна киселина може да третира вътрешно замърсяване с трансуранови радионуклиди.

" Тези и други детайли от такива наличия би трябвало да бъдат бързо налични при положение на радиационна повреда ", написа СЗО.

Лечението е утвърдено от Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати като " изследователско ново лекарство " (IND) за приложимост при положение на нуклеарен случай - макар че към момента не е задоволително създадено, с цел да бъде включено в листата с целесъобразни медикаменти на СЗО.

СЗО акцентира, че запасите от медикаменти при положение на нуклеарна повреда в дадена страна би трябвало да се основават на надеждни данни за националните рискови профили, броя на популацията и наличните запаси и благоприятни условия на здравната система.

Организацията прикани националните здравни органи, здравните заведения, доставчиците на фармацевтични артикули и логистиката, гражданската защита и службите за незабавна помощ да бъдат употребявани при положение на изключителна обстановка. Тези екипи следва да бъдат координирани авансово, с цел да могат да действат дейно при положение на нуклеарен случай. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР