Световната здравна организация (СЗО) провежда дискусия за преименуване на болестта

...
Световната здравна организация (СЗО) провежда дискусия за преименуване на болестта
Коментари Харесай

СЗО обсъжда смяна на името на маймунската шарка

Световната здравна организация (СЗО) организира полемика за преименуване на заболяването маймунска шарка, откакто някои критици повдигнаха въпроса, че наименованието може да звучи унизително или расистки, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки Асошиейтед прес.

В изказване здравната организация на Организация на обединените нации разгласи, че трансформира имената на две фамилии на вируса, като отсега нататък ще се употребяват римски числа вместо географски означения, с цел да се избегне стигматизиране. Версията на болестта, известна до момента като Басейна на Конго, ще се назовава към този момент клас I, а западноафриканската ще се назовава клас II.

Решението е взето след съвещание на учени през седмицата в сходство с актуалните положителни практики за именуване на болесттите, които целят " да се избегне нанасяне на засегнатост на културни, обществени, национални, районни, професионални или етнически групи и да се минимализира негативното влияние върху търговията, пътуванията, туризма и благосъстоянието на животните ".

Множество болести като японски енцефалит, вирус " Марбург ", испански грип и близкоизточен респираторен синдром са наречени на географски региони, където първо са се показали или са били разпознати. СЗО до момента не е предложила обществено смяна на названията им.

Названието на маймунската шарка е обещано през 1958 година, когато при маймуни по време на проучване в Дания е следена сходна на шарка болест.
От СЗО споделиха, че дават опция и на обществеността да предложи име на болестта, само че не уточни по кое време се чака да бъде оповестено.
От месец май до момента по света са регистрирани над 31 000 случая на заболяването.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР