Световната здравна организация (СЗО) продължи действието на глобалната извънредна ситуация

...
Световната здравна организация (СЗО) продължи действието на глобалната извънредна ситуация
Коментари Харесай

СЗО удължи действието на глобалната извънредна ситуация заради COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) продължи действието на световната изключителна обстановка поради ковид, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

На годишното съвещание на Изпълнителния съвет на организацията нейният общоприет шеф Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че светът " в този момент безспорно се намира в много по-добра обстановка ", в сравнение с преди година, когато разпространяването на мощно заразния вид Омикрон на вируса беше в своя пик.

Той предизвести, че за последните осем седмици минимум 170 000 души по света са умряли от ковид.

Ръководителят на СЗО прикани за цялостна имунизация на рисковите групи, увеличение на тестването и по-ранно потребление на противовирусните препарати. Тедрос моли и за разширение на лабораторните мрежи и за битка с " дезинформацията " за пандемията.

" Продължаваме да се надяваме, че до следващата година светът ще съумее да сведе до най-малко хоспитализациите и смъртността от коронавирус ", сподели той.

Тедрос направи изявлението си откакто малко преди този момент СЗО огласи заключенията от отчета за пандемията на своя Комитет за изключителните обстановки, съгласно който по света са сложени към 13,1 милиарда дози ваксина против COVID-19, отбелязва АП. В изнесените данни се добавя, че близо 90 на 100 от медиците в международен мащаб са ваксинирани, а съвсем 80 % от хората над 60-годишна възраст са имунизирани с най-малко една доза.

Светът е извънредно неопитен за бъдещи пандемии

Междувременно Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец предизвести в отчет, че светът е " рисково неопитен " за бъдещи пандемии.

Федерацията прикани до края на годината страните да преразгледат и обновят проектите си за подготовка.

В Световния отчет за бедствията от 2022 година федерацията сподели, че " всички страни остават рисково неподготвени за бъдещи епидемии ", макар че коронавирус лиши живота на повече хора, в сравнение с което и да е земетресение, суша или вихър в историята.

" Следващата пандемия може да е напълно близо. Ако претърпяното с коронавирус не ни накара да се подготвим по-добре, какво би ни предиздвикало? " сподели Джаган Чапагейн, общоприет секретар на федерацията, която съставлява най-голямата мрежа за справяне с бедствия в света.

" Няма да има опрощение за неналичието на подготвеност след претърпяното през тези три ужасни години ".

Докладът гласи, че до края на 2023 година страните би трябвало да преразгледат законодателството си, с цел да са сигурни, че подхожда на тяхната подготвеност за бъдещи пандемии. До идната година би трябвало да се одобряват нови съглашения и актуализирани интернационалните здравни регулации, които да влагат повече в готовността на локалните общности.

Докладът предлага също страните да усилят финансирането за опазването на здравето си с един % от брутния вътрешен артикул и световното финансиране на опазването на здравето с най-малко 15 милиарда $ на година, като Чапагейн дефинира това като " добра инвестиция ".

" Важното е да има политическо предпочитание да се направи това ", сподели той и добави, че в случай че има такова, то всички тези рекомендации е допустимо да бъдат изпълнени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР