Световната здравна организация (СЗО) преименува маймунската шарка поради опасения, че

...
Световната здравна организация (СЗО) преименува маймунската шарка поради опасения, че
Коментари Харесай

СЗО ще смени името на маймунската шарка

Световната здравна организация (СЗО) преименува маймунската шарка заради опасения, че името може да се смята за расистко и може да не разказва тъкмо произхода на вируса, написа The Hill.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи, че организацията ще преименува маймунската шарка.

" СЗО също работи с сътрудници и специалисти от целия свят за смяна на името на вируса #monkeypox, неговите клади и заболяването, която предизвиква. Ще създадем известия за новите имена допустимо най-скоро ", цитира думите му СЗО.

Група учени написаха взаимно изказване по-рано през юни, призовавайки маймунската шарка да бъде преименувана, наричайки настоящето име " дискриминиращо и стигматизиращо ".

" Преобладаващото разбиране в интернационалните медии и научната литература е, че [вирусът на маймунската шарка] е ендемичен за хората в някои африкански страни. Обаче е добре открито, че съвсем всички огнища на [вирус на маймунска шарка] в Африка преди епидемията през 2022 година са били резултат от разпространяване от животни на хора и единствено рядко е имало известия за дълготрайно предаване от човек на човек ", разясняват от организацията.

В подтекста на актуалната световна зараза продължаващото споменаване и номенклатурата на този вирус като африкански е освен неопределено, само че е и дискриминационно и стигматизиращо. Най-очевидното проявяване на това е потреблението на фотоси на африкански пациенти за обрисуване на лезиите от шарка в главните медии в световния север,

Има и опасения дали името на вируса тъкмо разказва произхода на маймунската шарка. Вирусът получи името си, тъй като за първи път е открит в маймунски колонии през 1958 година, само че Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите означават, че действителният източник на вируса е неразбираем.

Това накара някои чиновници да предупредят хората да не се приближават до маймуни поради заболяването.

" Това, което хората би трябвало да знаят доста ясно е, че предаването, което виждаме, се случва от човек на човек. Това е предаване в непосредствен контакт. Така че загрижеността би трябвало да бъде по отношение на това къде се предава в човешката популация и какво могат да създадат хората, с цел да се предпазят от приемането и предаването му. Те сигурно не би трябвало да атакуват никакви животни ", означи представителят на СЗО Маргарет Харис.

Кампанията за преименуване идва на фона на пандемията от Ковид-19, която някогашният президент Тръмп наричаше " китайския вирус " и " вируса на Ухан ". Представители на СЗО предизвестиха да не се употребява тази терминология, защото тя може да стигматизира азиатската общественост.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР