Световната здравна организация /СЗО/ представи план за премахване на трансмазнините

...
Световната здравна организация /СЗО/ представи план за премахване на трансмазнините
Коментари Харесай

Световната здравна организация призова трансмазнините да бъдат премахнати от храните

Световната здравна организация /СЗО/ показа проект за унищожаване на трансмазнините от международния пазар на храни през идващите пет години, оповестиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Употребата на трансмазнини, присъщи за готовите печива и модифицирани храни, води до над 500 000 смъртни случая всяка година.

"Това е спешно ниво и е най-сериозният фронт, на който да се борим ", сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус на конференция в Женева.

Изкуствените трансмазнини са нездравословни. Те се получават, когато към растително масло бъде прибавен водород, с цел да го вплътни, както е при производството на маргарина. Според здравните специалисти индустриалните трансмазнини могат да бъдат сменени с масло от канола или с други артикули. Естествени трансмазнини се съдържат в месото и млечните артикули.

Трансмазнини или хидрогенирани мазнини се употребяват при производството на чипсове, снаксове и пакетирани тестени храни, поради по-голямата им продължителност. Според СЗО обаче те усилват заболеваемостта от сърдечносъдови заболявания с 21%, а смъртността от тях - с 28%.

Световната здравна организация предлага трансмазните да не надвишават 1% от дневния хранителен банкет.

"Трансмазнините са нездравословен съставен елемент, който може да бъде отстранен елементарно и без огромни разноски ", съобщи Франческо Бранка, началник на дирекция "Хранене за здраве и развиване " към СЗО.

Премахването на трансмазнините може да бъде реализирано до 5 години, защото процесът към този момент е в ход, уверени са от Световната здравна организация. Дания е отстранила тези мазнини преди 15 години. Съединени американски щати и други 40 страни взимат съществени ограничения за премахването им.

СЗО упорства приблизително развитите и по-слабо развитите стопански системи да се включат в борбата, добави още Бранка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР