Световната здравна организация (SZO) и американската организация Wikimedia Foundation –

...
Световната здравна организация (SZO) и американската организация Wikimedia Foundation –
Коментари Харесай

СЗО прибегна до помощта на Wikipedia в борбата с COVID-19


Световната здравна организация (SZO) и американската организация „ Wikimedia Foundation ” – притежател на Уикипедия, сплотяват сили в битка та против дезинформация та по въпроса за ковид а. Мотивите им са свързани многочислените информации и клюки, свързани с COVID-19. Партньорите оповестиха съдействие за възстановяване на публичния достъп до най-актуалната и най-надеждна информация за болестта, заяви ТАСС, съобщи БГНЕС.

Благодарение на това съдействие , хората в целия свят ще могат да имат достъп и да споделят между тях инфографиката на СЗО , видеоматериали и други мултимедийни данни, свързани с публичното опазване на здравето, която ще се съхранява в „ Wikimedia Commons ”. Това ще разреши на повече от 250 000 редактори доброволци на Уикипедия да разширят обсега на тематиката за COVID-19, по която сега има над 5 200 публикации на 175 езика. „ Съдържанието на СЗО ще бъде преведено на национални и районни езици с помощта на обширната световна мрежа от доброволци в Уикипедия “, обясниха от организацията.
„ Еднаквият достъп до достоверна информация за опазването на здравето е от сериозно значимо значение за обезпечаване на сигурността и информираността на хората по време на пандемия ”, съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Сътрудничеството с „ Wikimedia Foundation ” ще разшири достъпа до надеждни данни на СЗО , акцентира той.

От началото на пандемията Световната здравна организация отделя особено внимание на предотвратяването на „ инфодемията ”, която дефинират като „ прекален размер информация и бързото ѝ разпространяване, въвеждаща в подвеждане или измислени вести, изображения и видеоматериали ”. Посредством разпространяването на тествани данни за ковид а СЗО си слага за цел да „ обуздае инфодемията ”.

През идващите месеци „ Wikimedia Foundation ” и СЗО ще продължат да разгласяват запаси и да си сътрудничат с редакторите-доброволци на Уикипедия, с цел да се открият осведомителните пропуски по въпроса COVID-19.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР