Световната здравна организация определи вероятността за по-нататъшно разпространение в световен

...
Световната здравна организация определи вероятността за по-нататъшно разпространение в световен
Коментари Харесай

СЗО: Има вероятност Омикрон да се разпространи в световен мащаб

Световната здравна организация дефинира вероятността за по-нататъшно разпространяване в международен мащаб на варианта Омикрон като висока, заяви Ройтерс.

СЗО добави, че общите опасности, свързани с появяването на новия вид на вируса, се правят оценка като доста високи.

„ Новият вариант на ковид Омикеон може да докара до болести със съществени последствия “, се споделя в изказване на СЗО.

Големият брой разновидности (32) може да направи вируса по-преносим и рисков, добавя СЗО.

Организацията прикани за ускорение на имунизацията на популацията на страните заради появяването на новия вариант.

Преди няколко дни учени оповестиха за появяването в Ботсвана и Южна Африка на вариант на ковид B.1.1.529, който съдържа 32 разновидности в S-протеина, нужен на патогена, с цел да заразява клетките. Според откривателите доста от новите промени в генома на SARS-CoV-2 демонстрират, че този вид е мощно трансмисивен и резистентен на защитните антитела на преболедувалите и имунизираните лица, макар че към момента е прекомерно рано да се вършат дефинитивни изводи. Експертите допускат, че B.1.1.529 в началото се е развил при имунокомпрометиран човек, евентуално болен от СПИН или ХИВ.

По данни на задгранични медии в Южна Африка са доказани към стотина инфектирани. Има няколко случая в Хонконг, Израел, Белгия, Чешката република, Германия, Обединеното кралство, Италия, Австралия и евентуално в Нидерландия и Австрия. Всички тези случаи са вносни.

На изключително съвещание в петък Световната здравна организация разгласи B.1.1.529 за " обезпокоителен " и го назова " Омикрон " - по името на 15-ата писмен знак от гръцката писменост. Европейският съюз и доста други страни не разрешиха влизането на хора от някои африкански страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР