Световната здравна организация обозначи открития в Южна Африка нов вариант

...
Световната здравна организация обозначи открития в Южна Африка нов вариант
Коментари Харесай

СЗО: Новият вариант „Омикрон” буди притеснения, ЕС включи аварийната спирачка при пътуванията

Световната здравна организация отбелязя открития в Южна Африка нов вид B.1.1.529 на ковид с гръцката писмен знак Омикрон, предадоха Ройтерс и Франс прес.

" СЗО беше известена от Южна Африка за разновидността B.1.1.529 за първи път на 24 ноември тази година. Този вид има голям брой разновидности, някои от които са доста притеснителни ", съобщи в официално съобщение група специалисти, на които СЗО е упълномощила да наблюдават развиването на КОВИД-19.

Председателят на Европейската комисия прикани Европейски Съюз да употребява механизма " спешна спирачка " при пътуванията поради новия Covid вариант. Това значи прекъсване на въздушната връзка до местата, където е открит нов вид на ковид, съобщи Ройтерс. Шефът на Европейска комисия акцентира, че Европейският съюз приема новината за новия вид на Covid-19 " доста съществено ".

Изявлението на Урсула Фон дер Лайен е реалност, откакто Белгия - страна членка на Европейски Съюз и седалище на европейските институции - удостовери първи случай на разновидността B.1.1.529 в Европа, заяви БНР.

Фон дер Лайен също по този начин сподели, че производителите на ваксини са длъжни да приспособяват своите препарати незабавно щом се появят нови разновидности. Тя напомни, че в контракта на Европейски Съюз с производителите на ваксини против Covid-19 се споделя, че имунизацията против ковид " би трябвало да бъде приспособена неотложно " към нови разновидности, когато се появят.

" Сега е значимо всички ние в Европа да действаме доста бързо, уверено и обединено ", сподели Фон дер Лайен, като прикани жителите на Европейски Съюз да се имунизират и да подобрят отбраната си с бустерни инжекции.

Фон дер Лайен посъветва страните членки за незабавно спиране, в това число възбрана за въздушно пътешестване до Южна Африка и други наранени страни, до момента в който връщащите се пасажери би трябвало да " съблюдават строги правила за карантина ". " Всички въздушни пътувания до тези страни би трябвало да бъдат прекратени, до момента в който не разберем по-ясно за заплахата, която съставлява този нов вид ", сподели тя.

Страните от Европейски Съюз взеха решение да забранят краткотрайно пътуванията до Южна Африка

Няколко часа по-късно страните от Европейския съюз се договориха да забранят краткотрайно пътуванията до страните от Южна Африка, откакто там бе разпознат нов, евентуално рисков вид на ковид, съобщи Ройтерс.

Новината заяви словенското ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз. В акаунта му в Туитър написа, че здравни специалисти от 27-те страни от съюза са се съгласили за нуждата от краткотрайно прекъсване на пътуванията от Южна Африка до Европейски Съюз.

Европейски източник посочи, че рестриктивните мерки ще важат за Република Южна Африка, Ботсвана, Есватини, Лесото, Мозамбик, Намибия и Зимбабве.

И Съединени американски щати ограничиха идването от 8 страни

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще ограничи пътуването до Съединените щати от осем южноафрикански страни в действие от понеделник, 29 ноември, заради опасения по отношение на новия Covid вид Omicron, открит в Южна Африка, съобщи в петък върховен чиновник от администрацията на Белия дом, съобщи Ройтерс.

Президентът Байдън беше " инструктиран " по-рано денем за разновидността на ковид Omicron, заяви пред кореспонденти служителят на Белия дом.

Той сподели, че рестриктивните мерки ще важат за Южна Африка, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави и ще бъдат приложени с " нараснало внимание в светлината на новия вид на Covid-19, циркулиращ в Южна Африка ".

Политиката не не разрешава полетите и не се ползва за американски жители и законно непрекъснато пребиваващи, добави представителят на Белия дом.

Карантинират за 10 дни българите, идващи от Южна Африка у нас

Считано от неделя, 28 ноември, българските жители, лицата със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване у нас и членовете на техните фамилии, които се завръщат от Република Мозамбик, Република Ботсвана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве, ще бъдат поставяни под наложителна 10-дневна карантина. При влизане в страната те подлежат и на наложително проучване с антигенен тест.

Лицата би трябвало да дават по е-поща на районната здравна ревизия, която ги е сложила под карантина, документ с резултат от извършено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната PCR проучване, без значение от резултата.

Това планува заповед на министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров, издадена през днешния ден, оповестяват от Министерство на здравеопазването.

От 1 декември, сряда, жителите, идващи от алена зона, които не показват годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за имунизация, за преболедуване, за проучване с PCR тест, или подобен на тях документ, се слагат под 10-дневна карантина, която не може да бъде анулирана, планува още заповедта.

Лицата, идващи от зелена или оранжева зона, които не показват един от посочените в заповедта документи, също се слагат под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде анулирана, в случай че лицето си направи PCR или антигенен тест, само че не по-рано от 72 часа от идването си в страната. В случай на негативен резултат от извършеното проучване, карантината се смята за прекратена от деня, идващ регистрирането на резултата в Националната осведомителна система за битка с COVID-19.

Доц. Околийски от СЗО планува още Коронавирус талази в Бългалия

" Не се знае какъв брой инфектиран е новият вариант. Днес се събра група от специалисти в СЗО, които ще го следят в идващите две седмици. Смята се, че той ще е по-заразен и по-малко предразположен на имунните кафези и имунизациите ", съобщи доцент Михаил Околийски от СЗО за България пред Българска национална телевизия.

" Не може да се спре циркулирането на Коронавирус вируса с сходни рестрикции, като се стопират полети. Единственият късмет да се оправим е по-високото ваксинално покритие ", разгласи лекарят. " Мерките на здравните управляващи би трябвало да се съблюдават. България е образец за това по какъв начин ограниченията не се съблюдават. Решението не е в по-строгите ограничения, а в повишението на контрола и в съзнанието на жителите, да съблюдават ограниченията ", уточни той.

" Високите равнища на смъртност и на заразяване, плюс изключително ниското ваксинално покритие в България, не ми дават мотив да съм спокоен ", добави доцент Околийски. По думите му имунизирането не ни пази 100% от вируса, само че оказва помощ за по-лекото му протичане. " България ще бъде застигната от 5, 6, 7,...вълни, в случай че не се имунизира популацията ", предизвести той.

" В несъгласие с всички европейски практики е това, че при 70% от случаите в България при COVID-19 се изписват антибиотици. Това освен, че не оказва помощ на болния, ни и му вреди ", сподели още диц. Околийски. Според него е добре и децата да се имунизират.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР