Световната здравна организация и Европейският център за профилактика и контрол

...
Световната здравна организация и Европейският център за профилактика и контрол
Коментари Харесай

МЗ с информация за новия вариант на COVID-19

Световната здравна организация и Европейският център за профилактика и надзор върху болесттите aлармираха за регистрирането на нов вид B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка. Това оповестиха от министерството на опазването на здравето.

От ведомството допълват, че за първи път новият вид е докладван от СЗО на 24.11.2021 година като показват, че първият епидемиологично потвърден случай е от Ботсвана. Новият вид е поместен в групата на " разновидностите, будещи безпокойствие “  и е означен с буквата Омикрон от гръцката писменост.

Здравните управляващи изясняват, че Омикрон има изключително висок брой разновидности спрямо световно публикувания Делта, преобладаващ към днешна дата в Европа и света. В генома на до момента докладваните случаи на Омикрон над 30 разновидности (от общо 56) са локализирани в S-гена, кодиращ шипчестия протеин, чрез който вирусът навлиза в клетката.

В Европа за случаи на Омикрон към този момент оповестиха здравните управляващи на Белгия, Нидерландия, Дания, Англия, Германия, Италия, Чехия и Австрия.

От министерството добавят  по отношение на заразността на Омикрон СЗО съобщи, че към момента няма задоволително данни дали този вид е по-заразен (т.е. дали се предава по-лесно от човек на човек) спрямо другите разновидности на SARS-CoV-2. В районите на Южна Африка, наранени от новия вид, броят на откритите случаи нараства. Извършват се епидемиологични изследвания, с цел да се разбере дали повода е Омикрон.

Относно протичането на болестта: Все още няма задоволително информация дали инфекцията с разновидността Омикрон протича по-тежко спрямо другите разновидности, в това число Делта. Първоначалните данни демонстрират увеличение на хоспитализациите в Южна Африка, само че това може да се дължи на възходящия брой болни. Все още липсват данни признаците, разследване от заразяване с разновидността Омикрон, да са разнообразни от тези, провокирани от зараза с другите разновидности на SARS-CoV-2. Всички разновидности на COVID-19, в това число преобладаващият в международен мащаб Делта, могат да причинят тежко заболяване или гибел, по тази причина предварителната защита е основна.

Допълва се, че първичните данни сочат, че рискът от реинфекция се усилва при разновидността Омикрон (т.е. хора, които към този момент са преболедували COVID-19, могат по-лесно да се заразят наново с Омикрон) спрямо останалите разновидности с изключително значение.

Относно успеваемостта на имунизациите: СЗО и специалисти (технически сътрудници на организацията) изследват евентуалното въздействие на новия вид върху имунизациите. Световната здравна организация обаче е безапелационна, че имунизациите против SARS-CoV-2 остават най-ефективното средство за понижаване на тежките случаи на COVID-19, хоспитализациите и смъртността.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР