Световната здравна организация е регистрирала 5322 лабораторно потвърдени случаи на

...
Световната здравна организация е регистрирала 5322 лабораторно потвърдени случаи на
Коментари Харесай

СЗО потвърди повече от 5000 случаи на маймунска шарка

Световната здравна организация е записала 5322 лабораторно доказани случаи на маймунска шарка по света, което е нарастване с повече от 50 % по отношение на предходните данни от 22 юни. Регистриран е и един смъртен случай, заяви през днешния ден говорителка на организацията, представен от Франс прес.

" СЗО продължава да изисква от страните да обръщат особено внимание на случаите на маймунска шарка, с цел да се ограничи разпространяването й ", съобщи Фадела Шаиб на конференция в Женева.

Засега не се планува второ съвещание на комитета на СЗО по изключителните обстановки след извършеното на 23 юни.

Миналата седмица здравната организация излезе със мнение, че актуалните огнища от маймунска шарка, въпреки и притеснителни, не съставляват " заплаха за публичното здраве на интернационално равнище ", която е най-високата степен на заплаха.

Случаите доста са се нараснали в последно време: равносметката от 30 юни демонстрира нарастване от 55,9% по отношение на предходните, като страните, в които е записана болестта, към този момент са 53. През май в страни отвън Централна и Западна Африка, където нормално се среща вирусът на това заболяване, бе регистрирано извънредно увеличение на случаите на маймунска шарка. Макар множеството случаи да са при мъже, които са имали полови връзки с мъже, има риск и за " други уязвими групи ", добави говорителката и сподели, че има няколко случая на деца и хора с отслабена имунна система.

Позната при хората още от 1970 година, маймунската шарка е считана за по-малко рискова и заразна от своята братовчедка - едрата шарка, изкоренена през 1980 година От маймунската шарка, която нормално се демонстрира с грипоподобни признаци и кожни обриви, нормално се оздравява до 2-3 седмици.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР