Световната търговска организация даде миналата седмица зелена светлина на Америка

...
Световната търговска организация даде миналата седмица зелена светлина на Америка
Коментари Харесай

Кои са големите губещи от търговската война между Европа и САЩ?

Световната комерсиална организация даде предходната седмица зелена светлина на Америка да постанова спомагателни мита върху вноса на европейски артикули на стойност 7 и половина милиарда $. Причината - противозаконни държавни дотации за европейския самолетостроител " Еърбъс ", които слагат в неравностойно състояние американския му съперник " Боинг ".

Решението още веднъж възпламени комерсиалната война сред Европа и Америка, която беше позатихнала през последните месеци. Какви ще бъдат следствията от нея и кои са огромните губещи - отговорите търси кореспондентът ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Световната комерсиална организация утвърди най-високите наказателни мита в историята си. Спорът сред Европа и Америка за държавните дотации за " Еърбъс " и " Боинг " се води към този момент 15 години. Тръмп назова решението " огромна победа " за Америка и разгласи, че рекордните мита влизат в действие още на 18 октомври. Те са 10% върху самолети и хеликоптери и 25% за разнообразни артикули и артикули като уиски, виновност, сирена, зехтин, маслини и други. Съединени американски щати си резервираха и правото да трансформират цените и листата с продуктите. Брюксел не закъсня с реакцията си.
Жан-Клод Юнкер - ръководител на Европейската комисия: Търговските войни елементарно избухват, само че ескалират бързо и свършват неприятно. Най към този момент за тези, които са ги почнали. Европа постоянно ще пази свободната и обективна търговия, основаваща се на равнопоставеност и взаимност. Ние няма да бъдем наивни и сме подготвени и решени да вършим бизнес. И в случай че някой постанова цени за нашия авиационен бранш, ние ще създадем безусловно същото. Абсолютно същото.
Според икономическия публицист от европейското издание EURACTIV Хорхе Варела обаче Европа няма да реагира незабавно, а ще изчака до идната година.
Хорхе Валеро - публицист от EURACTIV: Това, което ще стане в този момент е, че Съединени американски щати ще наложат митата поради решението по случая Еърбъс, а Европейски Съюз ще изчака решението на Световната комерсиална организация по сходния случай, който води против американските дотации за Боинг. Решението се чака следващата година. Това обаче значи закъсняла реакция от страна на Брюксел. Въпросът е дали незабавно могат да бъдат въведени ответни ограничения, само че съгласно еврокомисаря по търговията Сесилия Малстрьом това единствено ще докара до ескалация в връзките сред Европа и Америка.
Брюксел към този момент загуби вяра, че договаряния с Америка са вероятни.
Хорхе Валеро - публицист от EURACTIV: До скоро, до преди няколко дни даже, Еврокомисията и държавите-членки към момента имаха вяра, че е може да бъде открито решение на разногласието " Еърбъс " - " Боинг " посредством договаряния. Но такава вяра към този момент няма. Вече е несъмнено, че спомагателните мита влизат в действие в средата на октомври. След това евентуално Европейски Съюз още веднъж ще желае да договаря, с цел да откри излаз от тази война на митата. Но ще бъде мъчно, тъй като това не е единственият проблем в връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. Друг значим въпрос е промяната на Световната комерсиална организация и на нейния апелативен орган, които са доста значими за европейците, а също и митата върху колите и алуминия. Списъкът с проблемите сред Европа и Америка е доста дълъг.
Въпросът за налагането на мита върху вноса на европейски коли към момента е отворен за Тръмп. През май той отсрочи взимането на решение с половин година, само че времето към този момент изтича. По данни на Европейската комисия европейските страни изнасят всяка година за Америка коли на стойност 50 милиарда евро. Ако Тръмп реши да наложи мита върху целия импорт, ударът за автоиндустрия, изключително в Германия, ще е голям.
Хорхе Валеро - публицист от EURACTIV: Засега виждаме, че всички страни в Европейски Съюз остават остават на една позиция, без значение какъв брой са наранени от американските мита или Брекзит. Но в случай че обстановката се утежни, може би ще станем очевидци на това по какъв начин Германия или Нидерландия ще заемат друга позиция. Защото Германия може би ще бъде в по-голяма степен наранена от митата върху колите. Същото следим и при Брекзит. Тези страни, които има по-тесни стопански и търговски връзки с Англия, ще се опитат евентуално да сключат двустранни съглашения с Лондон.
Във времена на Брекзит комерсиалната война сред Европейския съюз и Америка в допълнение ще отслаби европейската стопанска система.
Хорсе Валеро - публицист от EURACTIV: Всички ние губим от една комерсиална война сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, тъй като тя ще повлияе зле на европейската стопанска система. Икономическият растеж съществено се забавя и една комерсиалната война би могла да провокира икономическа криза в Европа. Още повече, в случай че станем очевидци и на един безсистемен Брекзит.
Търговската война сред Европа и Америка наподобява няма да завърши бързо, а спечелили в нея надали ще има.

Повече по тематиката вижте в диалога с Лъчезар Богданов - основен икономист Институт за пазарна стопанска система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР