Световната търговия се понижи с 4.3% на годишна база през

...
Световната търговия се понижи с 4.3% на годишна база през
Коментари Харесай

Двойният удар, който заплашва да трансформира международната търговия

Световната търговия се намали с 4.3% на годишна база през март, до момента в който анулацията в действително време на транспортите на товари навежда на мисълта, че най-лошото може да настъпи. По този метод световната търговия търпи двоен удар, който може да докара до ново разбиране на търговията със артикули и услуги. От една страна, той търпи естествения удар, произлизащ от доста дълбока икономическа рецесия, само че въпреки това, той също е жертва на наклонност (деглобализация), която може да стане доста мощна вследствие на пандемията на ковид. Тази промяна би могла да попречи на възобновяване в кратковременен проект (международната търговия и Брутният вътрешен продукт са тясно свързани), само че в средносрочен и дълготраен проект може да има избрани преимущества, написа eleconomista.es.

Последните данни за международната търговия за март демонстрират забележителен спад в размера на търговията, изключително в Еврозоната, където се следи спад от -9% на годишна база (вътрешна и външна търговия в Еврозоната), както беше оповестено от Службата за стопански разбор на Холандия, която обичайно обработва данни за интернационалната търговия.

Обемите на търговията в Съединени американски щати също понижиха със забележителните -5,2% на годишна база, само че азиатската търговия сподели мощен месечен отскок (положителната нота), който е последователен след последователното обновяване на Китай през март. В бъдеще обаче този отскок е малко евентуално да обезпечи доста облекчение на международната търговия, обясниха в известие специалисти на ING.

Има и други фактори, които вредят на интернационалната търговия. „ Краткосрочните защитни ограничения за медицинските артикули и политиките за заменяне на вноса могат да нарушат веригите на доставки във етапа на възобновяване и също да забавят възобновяването на активността “, предизвестяват от Allianz. И напомнят, че през 2019 година комерсиалният спор сред Съединени американски щати и Китай, дружно с рецесията на индустриалния бранш, извади към 300 000 милиона $ от международната търговия.

Анализаторите на Deutsche Bank разясняват в документ за интернационалната търговия, че „ коронавирусната рецесия може да докара до метаморфоза на международните вериги, най-малко в някои браншове. Опитите на няколко страни да върнат някои от своите заводи, разпръснати по света, на родна почва, могат да генерират обилни промени в комерсиалните потоци и в цените на крайните артикули и услуги “.

Икономистите на немската банка са по-малко песимистични от тези на Allianz. Въпреки че в кратковременен проект това пренасяне на индустриалните пунктове може да се окаже „ дразнещо “ за стопанската система, в средносрочен проект те могат да основат ново световно равновесие, което усъвършенства пазарите на труда в някои развити страни.

„ Корнавирусната рецесия ни даде добър урок. Ефективните пазари са мощно уязвими от непредвидени събития. След тази рецесия главните индустриални линии, евентуално освен в медицинския бранш, могат да бъдат репатрирани или най-малко преместени покрай националните граници на развитите стопански системи “, споделят икономистите от Deutsche Bank.

Достигането на уравновесена или междинна точка сред днешните световни вериги (разпространени в целия свят) и цялостното репатриране на индустриалните линии ще бъде от основно значение. Подобна смяна в индустриалните линии би понижила и евентуалните стопански последствия от международните търговски разногласия и евентуално ще сведе до най-малко световния отпечатък на CO2.

Източник: eleconomista.es

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР