Световната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) понижи перспективата на

...
Световната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) понижи перспективата на
Коментари Харесай

S&P удари кредитния рейтинг на Румъния

Световната рейтингова организация "Стандард енд Пуърс " (S&P) намали вероятността на оценката си за кредитоспособността на Румъния от "стабилна " на "негативна " поради нарастването на бюджетния недостиг, съобщи организация Аджерпрес. "Стандард енд Пуърс " удостовери кредитен рейтинг на Румъния "BBB-/A-3 ".

Отклоненията, провокирани от високите разноски на предходното държавно управление, принудиха настоящето управление на Румъния да ревизира фискалните цели за 2019 година и 2020 година на фона на закъснение на стопанската система. Планираните нараствания на заплати и пенсии ще допринесат за към този момент значителното задълбочаване на недостига по настоящата сметка през 2020 година, показва рейтинговата организация.

"Стандард енд Пуърс " чака следващата година в Румъния да стартира развой на основна фискална консолидация, само че строгият бюджет и неустойчивостта на политическата среда са опасности за сбъдването на този сюжет. В резултат рейтинговата организация е решила да ревизира вероятността на рейтинга на Румъния от "стабилна " на отрицателна, се показва в прессъобщение на "Стандард енд Пуърс ", предава Българска телеграфна агенция.

Понижаването на вероятността на кредитния рейтинг отразява рисковете за икономическата и фискалната непоклатимост на Румъния, ако управляващите не съумеят да стабилизират и консолидират бюджетната тактика, в това число вследствие на проектите за използване на нови нараствания на пенсиите следващата година, показва "Стандард енд Пуърс ".

Агенцията предизвестява, че може да намали още рейтинга на Румъния през идващите 24 месеца, в случай че фискалните и външните несъответствия продължат да се задълбочават и продължат по-дълго от предстоящото.

"Стандард енд Пуърс " предизвестява, че забавянето на стопанската система ще засегне приходите на държавното управление, което пък ще докара до нов бюджетен напън. Според макроикономическия сюжет на рейтинговата организация повишаването на брутния вътрешен артикул (БВП) на Румъния ще остане покрай три % до 2022 година.

Агенцията предвижда, че бюджетният недостиг ще доближи 4,3 % от Брутният вътрешен продукт през 2019 година и 4 % през 2020 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР