Световната премиера на документалния филм „Една провинциална болница“ на режисьорите

...
Световната премиера на документалния филм „Една провинциална болница“ на режисьорите
Коментари Харесай

Български кинотворци минаха по червения килим на фестивала в Карлови Вари

Световната премиера на документалния филм „ Една провинциална болница “ на режисьорите Илиян Метев, Иван Чертов и Златинa Тенева мина на 6 юли вечерта при огромен триумф по време на 56-я Международен кино фестивал в Карлови Вари. Лентата, разказваща за битката на лекарите и пациентите с коронавирус в болничното заведение в Кюстендил, беше включена в главната стратегия на влиятелния кинофорум в Чехия.

" Една провинциална болница " е единственият български и единственият документален филм, който тази година ще се състезава за „ Кристален глобус “ в главната конкурсна стратегия на един от най-големите международни кинофестивали. Целият креативен екип участва на събитието в Карлови Вари.



По аления фестивален минаха създателите на кино лентата Илиян Метев, Иван Чертов и Златинa Тенева, както и съпродцентът Мартичка Божилова. Харизматичните доктор Евгени Попов и пациентът Даниел Кадифкин бяха специфични посетители на международната премиера на кино лентата в Чехия.

" Една провинциална болница " общо 5 прожекции на фестивала. След безспорния триумф на формалната премиера на 6 юли в огромната кинозала на хотел “Термал”, се чака решението на журито, което ще стане известно при закриването на фестивала на 9 юли вечерта.



Tримата режисьори Иван Чертов, Златина Тенева и Илиан Метев

Погледът към ситуацията в една елементарна българска болница е по-скоро опит да насочи вниманието към неразвитата и недофинансирана здравна система в страната и посредством сниманите обстановки да ни приближи до метода на мислене на всички нас, когато сме се сблъсквали с непознатата опасност “, споделят създателите. Те показват тежки събития чрез усмихнати диалози от болнични стаи и коридори, които демонстрират, че хората не губят възприятието си за комизъм, даже пред лицето на гибелта.

Филмът наблюдава всекидневието на пациентите и медицинските служащи – лекари, сестри, санитари – в инфекциозното коронавирус поделение на кюстендилската болница. Близо 70 дни режисьорите самоотвержено документират всекидневието в отделението в пика на пандемията, като в някои моменти самите те се трансформират в помощници, а от време на време и в психолозитерапевти, заради дефицита на личен състав.



Чрез тях ставаме очевидци на житейските драми на участниците, на тихия подвиг на медицинските лица, само че и на един парадоскален ярък комизъм, който се прокрадва на инат на умората, тъгата, непрестанните проблеми, неработещата здравна система и парадоксите на родното съществуване – като изблик на тържествуващия над всичко живот.

С неповторимия достъп и деликатното разрастване на персоналните истории „ Една провинциална болница “ дава задълбочено писмено наблюдаване върху тематиката за пандемията и кинематографично преживяване на високо равнище. Поради естеството си филмът е съвсем напълно самофинансиран.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР