Световната пандемия направи нещо, което никоя друга болест преди не

...
Световната пандемия направи нещо, което никоя друга болест преди не
Коментари Харесай

Другото приложение на иРНК кода

Световната пандемия направи нещо, което никоя друга болест преди не съумя да реализира: ускори темпото на създаване на нови, непознати медикаменти, които нямат нищо общо с химическите препарати, които използваме от десетилетия.

Д-р Джейкъб Бекрафт е едвам на 30 година, само че към този момент се е заел със задача, която може да промени света.

Представете си бъдеще, в което медицината и медикаментите са персонифицирани. Бъдеще, в което препаратите, които лекуват не са химически, а съставляват кодове, които инструктират личната ни имунна система по какъв начин да реагира.
Коронавирусът трансформира този мираж в действителност. И Джейкъб Бекрафт доста добре знае това. Той написа първия синтетичен програмен език за иРНК. Каузата му е да пребори най-сериозните болести посредством революционните медикаменти, които получиха толкоз мощен подтик след настъпването на COVID-19.

„ С технологията на иРНК имаме опция да ги изработим елементарно. Вместо да произвеждаме синтетични вирусни протеини и да усложняваме процеса, можем просто да вземем молекулата на иРНК и да кодираме протеина върху нея.

Невероятното на технологията е, че можем да работим доста бързо и също така – да вършим лесни промени “, споделя доктор Бекрафт.

На въпроса дали имунизациите са ефикасни против новите варианти то дава отговор: „ Има редица изследвания, които се разгласиха в този момент, дори и от „ Джонсън и Джонсън “, чиято ваксина не е основана на иРНК. Според тях имунизациите може и да не са толкоз ефикасни против новите варианти. Но това, в което би трябвало да сме сигурни е, че първите иРНК ваксини са доста ефикасни. Дори повече, в сравнение с ние учените в иРНК сферата вярвахме, че е допустимо. Необходими са още изследвания, само че мисля, че въпреки всичко ще са задоволително ефикасни против новите варианти “.

Първите ваксини против COVID-19 слагат началото на гражданска война във фармацията. Учени, биолози и програмисти сплотяват сили, с цел да основават лечения, които доста скоро могат да се окажат ефикасни при лекуване на рак да вземем за пример. С новите технологии към този момент това е елементарно и налично. Ако през 2007 година проучването на една РНК секвенция е коствало 10 млн. $, през днешния ден компютрите го вършат за под 1000. В този смисъл не е изненадващо, че да се сътвори иРНК ваксина, са били изследвани повече от 350 000 секвенции.

„ Самата иРНК технология е доста обещаваща като способ за лекуване на разнообразни болести. Можем да стартираме да я прилагаме при други болести по същия метод, както при ковид, като я насочваме против променените тъкани, явяващи се като антигени. Например при променените тъкани при автоимунните болести “, изяснява доктор Бекрафт.

Естествено пораждат въпроси дали не може да се злоупотреби с иРНК кода, може ли да бъде хакнат по някакъв метод.

„ Съществуват доста правила в областта на генното инженерство, ДНК и иРНК технологиите. В днешно време, разполагаме с екипи от експерти, които се грижат за отбраната на всички процедури по изследванията по отношение на генното инженерство. Например, в случай че учени вършат опити в лаборатория с ДНК, кодовете минават през редица инспекции и регулации. Неправомерни или злонамерени дейности се засичат незабавно и се рапортуват на профилираните екипи.

Само тъй като иРНК се кодира, не значи, че може да се хакне. Тези лекарства, за мен, са толкоз безвредни, колкото всички, които се оферират на пазара. Няма нищо по-различно в устройството на кодираните лекарства, които да ги вършат по-уязвими към злонамерени промени “, дава отговор 30-годишният академик.

Всяка рецесия в човешката история е давала късмет за революционни открития. Дали откакто победим COVID-19, ще забележим път към дейно лекуване на заболявания, които сме считали за нелечними? Учените към този момент работят по този въпрос. Но не забравяйте, този път не са сами. До тях са лекарите и програмистите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР