Световната икономика е изправена пред перспективата за загубено десетилетие“ поради

...
Световната икономика е изправена пред перспективата за загубено десетилетие“ поради
Коментари Харесай

Свтовната банка предупреждава за „загубено десетилетие“ за икономиката

Световната стопанска система е изправена пред вероятността за „ изгубено десетилетие “ заради избледняването на съвсем всички мотори на икономическия напредък в новата история, се сподели в отчет на Световната банка.

В отчета, озаглавен „ Намаляващи вероятности за дълготраен напредък: Тенденции, упования и политики “, оповестен на 27 март, Световната банка предизвести, че „ ограничаването на скоростта “ на международната стопанска система е на път да се срине до най-ниското си равнище от три десетилетия до 2030 година

" Ограничението на скоростта “ се отнася до оптималния дълготраен ритъм на напредък, без да провокира опасения за инфлация.

В десетилетието преди COVID-19 световното закъснение на производителността… към този момент засилваше опасенията по отношение на дълготрайните стопански вероятности “, се споделя в отчета, добавяйки, че растежът на вложенията отслабва, световната работна мощ пораства постепенно, обратите в човешкия капитал бяха провокирани от пандемията от ковид и растежът на интернационалната търговия едвам доближава растежа на Брутният вътрешен продукт.

Средният евентуален световен стопански напредък ще спадне до най-ниското равнище от три десетилетия от 2.2% годишно до 2030 година, което ще сложи началото на " изгубеното десетилетие " за международната стопанска система, в случай че политиците не одобряват амбициозни начинания за увеличение на предлагането на работна ръка, продуктивността и вложенията, предизвести Световната банка.

Резултатът може да бъде изгубено десетилетие в процеса на основаване – освен за някои страни или райони, както се случи в предишното – само че и за целия свят “, се отбелязва в отчета.

„ Рецесиите нормално понижават капацитета за напредък ", сподели Франциска Онзорге, един от водещите създатели на отчета. „ Системните банкови рецесии предизвикват по-незабавни вреди от рецесиите, само че тяхното влияние отслабва с времето. "

За да трансформират траекторията, политиците би трябвало да дадат приоритет на укротяването на инфлацията, обезпечаването на непоклатимост на финансовия бранш и намаляването на дълга, като в същото време предизвикват щадящи климата вложения, които биха могли да прибавят 0.3 процентни пункта към годишния евентуален напредък.

Този спад обаче може да бъде извърнат, счита той. „ Пределната скорост на международната стопанска система може да бъде увеличена – посредством политики, които предизвикват труда, покачват продуктивността и форсират вложенията “, счита специалистът.

Намаляването на разноските, свързани с корабоплаването, логистиката и регулациите, може да подтиква търговията, се споделя в отчета, призовавайки за промени за унищожаване на настоящето користолюбие към въглеродно интензивни артикули и унищожаване на рестриктивните мерки за достъп до екологично чисти артикули и услуги.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР