Световната икономическа криза, предизвикана от коронавируса през 2020 г., удари

...
Коментари Харесай

Fintech Summit 2021: Тези, които владеят изкуството на сътрудничеството, стават все по-успешни

Световната икономическа рецесия, провокирана от ковид през 2020 година, удари световната финансова екосистема. Като част от нея секторът на финансовите технологии не остана непокътнат. Но въпреки и очевидно да се бори с следствията от COVID-19, той има всички шансове да излезе от тази рецесия по-силен. Какви са вероятностите и бъдещето на бранша след пандемията, нови провокации, само че и новите модели на развиване. Това ще са част от тематиките на годишната конференция на " Капитал " FinTech Summit, която ще се организира на 30 март. Традиционно в нея ще вземат присъединяване специалисти, визионери, иноватори и представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт и регулаторите. Повече за конференцията може да научите.
Мариела Атанасова е шеф " Индивидуално банкиране " в Райфайзенбанк (България). Тя е един от моторите на цифровата трансормация и въвеждането на новите артикули в банката. Атанасова ще е измежду участниците в годишната конференция на " Капитал " Annual FinTech Summit, където ще приказва за това по какъв начин така наречен кредитиране 3.0 трансформира играта във финансовия бранш. Доколко възприемате финтех фирмите като опасност и до каква степен като вероятни сътрудници?
В Райфайзенбанк постоянно сме гледали на финтех и стартъп фирмите като на евентуални сътрудници. Още през 2018 година започнахме да търсим положителни решения измежду започващите компании, с помощта на програмата ни Elevator Lab. Вече имаме построени редица партньорства с такива български и интернационалните компании. Благодарение на техните решения и артикули, предоставяме на нашите клиенти действителни услуги, които усъвършенстват и улесняват доста всекидневието им при използването на финансови услуги: електронно сключване на документи, заплащане с лицево различаване, срещи и замяна на документи в цифрова среда, разбор на данни и доста други.

Живеем в ера, а пандемията форсира този развой, в която тези, които владеят изкуството на съдействието, стават все по-успешни - даже във връзка с заимстване на метода на работа като agile метода, да вземем за пример. Мисля, че във финансовия бранш всички се убедиха в изгодите от сходни партньорства и за двете страни, и сме щастливи, че бяхме от първите, които потеглиха по този път и го потвърждават и през днешния ден с множеството сполучливи партньорства. Как успявате да се конкурирате с безвъзмездни или евтини услуги от небанкови сдружения и очаквате ли напън върху приходите ви от такси?
Като една от обичайните банки в България Райфайзенбанк предлага разнообразни услуги и артикули, съобразени с потребностите на всички възрастови групи. Голямата потребителска база е това, което ни отличава от другите финтех играчи, които най-малко първоначално оферират безвъзмездни артикули, а някои след това даже потеглят по пътя към създаване на обичайната банка. Нашият път е различен - съгласно регулациите се опитваме да сме оптимално гъвкави и ефикасни, и да се модернизираме бързо, с цел да сме привлекателни за клиентите. Справяме се добре, тъй като всеки от тях може да откри най-оптималните, за своите потребности, артикули. Приходите на банките страдат на първо място поради средата на ниски лихви, само че тя пък от своя страна подтиква кредитирането и разкрива нови благоприятни условия за клиентите ни от разнообразни групи - и корпоративни, и жители. Колко огромно предизвикателство са новите регулации при платежните услуги и какви са компликациите при въвеждането на нови услуги? Регулациите, в това число и в платежните услуги, постоянно са били предизвикателство. Ние сме един от най-регулираните браншове, само че това се прави, с цел да са сигурни клиентите. С еластичност и новаторски метод съумяваме да предложим на клиентите това, от което имат потребност в границите на регулациите. Не считам, че изоставаме спрямо новите финансови компании. Какви софтуерни прелюдия ориентирани към самостоятелните клиенти планирате за 2021 година?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР