Световната икономическа криза, предизвикана от коронавируса през 2020 г., удари

...
Коментари Харесай

Fintech Summit 2021: COVID-19 провокира немислимо ускорение на дигитализацията

Световната икономическа рецесия, провокирана от ковид през 2020 година, удари световната финансова екосистема. Като част от нея секторът на финансовите технологии не остана непокътнат. Но въпреки и очевидно да се бори с следствията от COVID-19, той има всички шансове да излезе от тази рецесия по-силен. Какви са вероятностите и бъдещето на бранша след пандемията, нови провокации, само че и новите модели на развиване. Това ще са част от тематиките на годишната конференция на " Капитал " Annual FinTech Summit, която ще се организира на 30 март. Традиционно в нея ще вземат присъединяване специалисти, визионери, иноватори и представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт и регулаторите. Повече за конференцията може да научите.
Калин Радев е изпълнителен шеф на Software Group. Технологичната компания е фокусирана в създаването на цифрови канали и интеграционни решения за институции, които оферират финансови услуги. Калин Радев има повече от 25 години професионален опит в осведомителните технологии, 20 от които във финансовия бранш. Той ще вземе присъединяване в годишната конференция на " Капитал " Annual FinTech Summit. Как се отрази икономическата рецесия, провокирана от COVID-19 върху финтех бранша в България?

Силният подтик, който COVID-19 даде на дигитализацията на финансовите услуги и смяната в потребителското държание, ще има дълготраен позитивен резултат върху финтех промишлеността. След първичния потрес при започване на рецесията, гладът за бързи и комфортни финансови услуги стартира да изяжда обичайните модели на дистрибуция, да открива нови пазарни ниши и да подтиква развиването на нови бизнес модели. Финтех фирмите са добре позиционирани да отговорят на изменящите се потребителски потребности и упования, като самите те сa фактор за динамични промени в областта на финансовите технологии.

Станахме очевидци на до неотдавна немислимо ускоряване - дигитализацията на банки, застрахователи, телекоми, ритейл и други обичайни играчи се случва за месеци, вместо за години. Във финансовия бранш първичните безредни дейности последователно се трансфораха в структурирани тактики - планове за цялостна цифрова промяна, пускане на лични финтех компании, въвеждане на мобилни портфейли, тъй наречените

Заедно с това пристигна и отрезвяването, че с цел да си сполучлив в цифровия свят е нужно доста повече от новаторски технологии и хрумвания - нужна е добра основа, подобаваща платформа и сътрудник с опит. Внедряването на цифрови решения от време на време се оказва качествено ново прекарване, както за финансовите институции, по този начин и за колегата - бил той финтех или IT компания, решила да хване вълната на новите благоприятни условия. Рецепта за неуспех е, когато и двете страни са нови в региона и с малко опит, а грешките излизат скъпо.

За благополучие, в международен мащаб опциите за напредък в областта на финансовите технологии са големи. Нищо не стопира една българска финтех компания да излезе и бъде сполучлива отвън границите на страната. Вярвам, че не е надалеч времето, когато на картата на Европа ще изгреят и първите български Unicorns. Кои браншове имат максимален капацитет за използване на технологиите?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР