Световната федерация по лека атлетика потвърди, че ще забрани на

...
Световната федерация по лека атлетика потвърди, че ще забрани на
Коментари Харесай

Трансджендърите аут от леката атлетика

Световната федерация по лека атлетика удостовери, че ще забрани на трансджендър състезатели да вземат участие в надпревари за дами.

Забраната се отнася за трансджендъри, които са били мъже в пубертета, само че по-късно са сменили пола си.

" Предприехме решителни дейности да предпазим женските категории в нашия спорт, като ограничим присъединяване на трансджендър спортисти.

Това решение бе взето след съвещания с голям брой заинтригувани страни, в това число 40 федерации, нашите спортисти, нашите треньори, атлетическата комисия, както и редица други групи, в това число и трансджендър групи, специалисти на Организация на обединените нации, Международния олимпийски комитет и Пара-атлетиката. Мнозинството от тях обявиха, че трансджендър спортистите не би трябвало да се състезават в женските категории ", съобщи президентът на Световната атлетика лорд Себастиан Коу.

" Много от тях имат вяра, че няма задоволително доказателства, че транс-жените нямат физическо преимущество пред биологичните дами, и желаят да получат повече такива доказателства, преди да обмислят включването на трансджендъри в надпревари за дами. Не споделяме " не " вечно ", добави Коу.

Съветът на Световната атлетика взе още едно решение, касаещо спортистите с разлики в половото развиване (DSD). Според новите правила такива спортисти ще би трябвало да имат най-много 2.5 наномола плазма тестостерон на литър кръв, с цел да вземат участие в надпревари за дами. Това е понижение на допустимото количество на половина, което би засегнало състезатели като олимпийската шампионка на 800 метра от Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016 Кастер Семеня. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР