Световната банка ще отпусне 30 милиарда долара за облекчаване на

...
Световната банка ще отпусне 30 милиарда долара за облекчаване на
Коментари Харесай

Световната банка отпуска 30 млрд. долара за справяне с продоволствената криза

Световната банка ще отпусне 30 милиарда $ за облекчение на задаващата се рецесия в продоволствената сигурност, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Вследствие на войната на Русия в Украйна беше прекратена по-голямата част от износа на зърно от двете страни.

Общата сума, планувана от Световната банка, ще включва 12 милиарда $ за нови планове и 18 милиарда $ средства от съществуващи планове, свързани с храни и хранене, които са утвърдени, само че към момента не са изплатени, се показва в отчет на ведомството.

В края на април Световната банка предизвести, че войната в Украйна ще докара до скъпи храни и сила за идващите три години.

Базираната във Вашингтон организация съобщи, че с ъществува риск непрекъснато високите разноски за първични материали, продължаващи до края на 2024 година, да доведат до стагфлация - съчетана със мощен напън върху разноските за живот.

В резултат на разстройства в търговията и производството, породени от съветската инвазия в Украйна, Банката предвижда 50% повишаване на цените на силата тази година. Очаква се цената на суровия нефт Brent да доближи приблизително 100 $ за барел през 2022 година, най-високото равнище от 2013 година и нарастване от над 40% спрямо 2021 година Очаква се цените да паднат до 92 $ през 2023 година, само че ще останат много над средногодишните за последните 5 години от 60 $ за барел.

Очаква се европейските цени на газа да бъдат два пъти по-високи през 2022 година, в сравнение с през 2021 година, до момента в който цените на въглищата се чака да бъдат с 80% по-високи. Банката чака цените на пшеницата да се усилят с повече от 40% тази година, оказвайки напън върху разрастващите се стопански системи, които разчитат на импорт на пшеница от Русия и Украйна.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР