Световната банка съобщи във вторник, че е одобрила допълнителен финансов

...
Световната банка съобщи във вторник, че е одобрила допълнителен финансов
Коментари Харесай

Световната банка отпуска още 610 млн. долара на Украйна

Световната банка заяви във вторник, че е одобрила спомагателен финансов пакет на обща стойност 610 милиона $ за незабавни потребности и възобновяване на Украйна, до момента в който войната с Русия продължава, заяви " Ройтерс ".

Пакетът включва спомагателен заем от 500 милиона $ от Международната банка за възобновяване и развиване на Световната банка, който е подсилен от гаранция от Англия, както и нов план за опазване на здравето.

Помощта идва в допълнение към към 18 милиарда $, които към този момент са мобилизирани за Украйна от Световната банка, от които към 15 милиарда щатски $ са изплатени.

" Руската инвазия в Украйна продължава да има опустошителни стопански и филантропични последствия, засягайки здравния бранш, сериозната енергийна инфраструктура и транспортните мрежи ", сподели в изказване президентът на Групата на Световната банка Дейвид Малпас.

Допълнителните 500 милиона щатски $ под формата на заем от МБВР за плана за обществени разноски за устойчивост на административния потенциал (PEACE) ще оказват помощ на украинското държавно управление да покрие разноските, свързани с детски и фамилни надбавки, заплати на държавни чиновници и комунални заплащания, сподели Световната банка.

Останалите 110 милиона щатски $ ще отидат за план за възстановяване на здравето и животоспасяване, ориентиран към възстановяване и подсилване на първичната здравна грижа, справяне с нарасналото търсене на услуги за психологично здраве и рехабилитация заради войната и възобновяване на услугите в лечебни заведения, които са изправени пред ограничавания на потенциала, сподели той.

Първоначалното финансиране за плана включва заем от 100 милиона евро, гарантиран с гаранция от държавното управление на Испания, както и безплатна помощ от 10 милиона $ от Глобалния финансов фонд за дами, деца и юноши.

През октомври Световната банка пресметна, че разноските за възобновяване, пред които е изправена Украйна, ще възлязат на близо 350 милиарда $. Но съгласно публични лица, те са нарастнали още повече, като се има поради, че ударите на Русия са ориентирани към гражданска инфраструктура от средата на октомври.

Към 6 декември 507 здравни заведения в Украйна - което се равнява на 5,5 % от публичните снабдители - са били унищожени или развалени, сподели Световната банка.

В него се споделя, че потреблението на здравни услуги също е намаляло доста през първите месеци на войната, като броят на детските имунизации е намалял с 40 % спрямо миналата година.

През септември съвсем една трета от хората, живеещи в Украйна, са декларирали, че не могат да си разрешат да закупят нужните медикаменти.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР