Световната банка повиши днес прогнозата си за глобалния растеж през

...
Световната банка повиши днес прогнозата си за глобалния растеж през
Коментари Харесай

Световната банка повиши прогнозата за глобалния растеж през 2023 година

Световната банка увеличи през днешния ден прогнозата си за световния напредък през 2023 година, защото Съединени американски щати и други огромни стопански системи са посочили по-голяма резистентност от плануваното преди, само че посочи, че по-високите лихви ще доведат до по-сериозно от предстоящото боксуване следващата година, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Реалният световен БВП (БВП) ще скочи с 2,1 на 100 тази година, предвижда Световната банка в най-новия си отчет за Глобалните стопански вероятности.

Това е покачване по отношение на прогнозата за 1,7 на 100 през януари, само че е много под нивото на напредък от 3,1 на 100 през 2022 година

Финансовата институция редуцира упованията си за световния напредък през 2024 година до 2,4 на 100 от 2,7 на 100 през януари, базирайки се на продължаващите последствия от по-строгата парична политика, най-много за намаляването на бизнес вложенията и вложенията в жилищния бранш.

" Растежът през останалата част на 2023 година ще се забави доста, защото върху него ще продължат да тежат предходни и сегашни последствия от стягането на паричната политика и по-ограничителните кредитни условия ", съгласно отчета.

" Очакванията са тези фактори да продължат да засягат икономическата активност и през идната година, оставяйки световния напредък под предходните прогнози ", настояват създателите на отчета.

Световната банка чака световният напредък да скочи до 3 на 100 през 2025 година През януари тя предизвести, че световният Брутният вътрешен продукт се е забавил до ръба на рецесията, само че от този момент укрепването на пазара на труда и потреблението в Съединени американски щати са надминали упованията, както и възобновяване на Китай след локдауните поради КОВИД.

Очаква се растежът на американската стопанска система за 2023 година да е 1,1 на 100, което е повече от двойно по отношение на прогнозата за 0,5 на 100 през януари, а Брутният вътрешен продукт на Китай ще скочи до 5,6 на 100 по отношение на прогнозата за 4,3 на 100 през януари след понижения поради пандемията напредък от 3 на 100 през 2022 година

Банката обаче е понижила на половина предвиждането си за растежа на американската стопанска система през 2024 година до 0,8 на 100, а за Китай с 0,4 процентни пункта до 4,6 на 100.

Прогнозата за еврозоната се е повишила до 0,4 на 100 за 2023 година по отношение на януарските упования за липса на смяна, само че е поправена към леко намаляване за идната година.

Неотдавнашните разтърсвания в банковия бранш също са съдействали за по-строгите финансови условия, които ще продължат и през 2024 година, съгласно отчета.

Световната банка загатва и евентуален отрицателен сюжет, при който стресовите обстановки в банковия бранш ще доведат до по-сериозна кредитна рецесия и до по-мащабни разтърсвания на финансовите пазари в напредналите стопански системи. Това евентуално ще редуцира растежа през 2024 година съвсем на половина до единствено 1,3 на 100 - най-бавният ритъм от 30 години, като се изключат рецесиите през 2009 и 2020 година

" При различен сюжет, съгласно който финансовите разтърсвания се разпространят световно до много по-голямо равнище, международната стопанска система ще изпадне в криза през 2024 година ", добави банката.

Световната банка чака инфлацията последователно да се намали, защото растежът се забавя, търсенето на работна мощ в доста стопански системи понижава, а цените на суровините остават постоянни. Очаква се обаче главната инфлация да остане над задачите на централните банки в доста страни през цялата 2024 година, заключава отчетът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР