Световната автомобилна индустрия ще проведе среща утре, на 25 април,

...
Световната автомобилна индустрия ще проведе среща утре, на 25 април,
Коментари Харесай

Автомобилен салон в Пекин: Китай се отваря към света

Световната автомобилна промишленост ще организира среща на следващия ден, на 25 април, на автомобилния салон в Пекин. Това става в миг, когато Китай, убеден в своята мощ и с все по-конкурентноспособни локални марки коли, се приготвя да вдигне рестриктивните мерки за задграничните автомобилни производители, написа Франс прес.

Събитието, което се провежда на всеки две години в китайската столица, на ротационен принцип с Шанхай, е витрина на най-големия авто пазар в света, където през 2017 година са продадени 28,9 милиона транспортни средства.

Въпреки спада в продажбите, никой не може да спре Китай, разяснява Фердинанд Дуденхьофер, шеф на Центъра за автомобилни проучвания в Германия.

Според него на автомобилния салон през 2018 година може да господстват " политически " тематики: отражение на една възможна комерсиална война сред Пекин и Вашингтон, която безпокои бранша и на неотдавнашните жестове на Китай за отваряне към непознатите компании, които провокират въздържан оптимизъм.

Китайският президент Си Цзинпин даде обещание понижение за вносните мита за колите: огромен подарък за първокласните марки, макар че размерите остават лимитирани.

Пекин разгласи, че ще вдигне до 2022 година рестриктивните мерки, които попречват задграничните производители да управляват локалните си филиали, а от тази година и за производството на електрически коли.

Чуждестранните компании не желаят да влизат в смесени сдружения с китайски сътрудници, в които не могат да имат над 50 %.

Заинтерсованите одобряват новината внимателно. Практически нищо изключително няма да се промени в кратковременен проект, тъй като " ще бъде доста комплицирано за тях да преструктурират смесените си сдружения ", които обезпечават огромен размер продукция, твърди Бил Русо, шеф на консултантската компания Гао Фън (Gao Feng).

Някои производители, които нямат цех в Китай, като американската компания Тесла (Tesla), биха могли все пак да се възползват от измененията.

Продажбите на коли в Китай през 2017 година са се нараснали едвам с 3 % и това е доста надалеч от растежа с 14 % през 2106 година.

Този спад " се изяснява с премахването на половината от налога " върху покупката на дребни моторни транспортни средства, който стимулираше преди този момент пазара, предизвести Ли Янвей, анализатор от китайската федерация на концесионерите.

Той предвижда същия " сдържан напредък " през 2018-а, макар мощните продажби на СУВ-автомобили (+13 % през 2017 година).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР