Световната асоциация на издателите на новинарски медии WAN-IFRA застана зад

...
Световната асоциация на издателите на новинарски медии WAN-IFRA застана зад
Коментари Харесай

Световната асоциация на издателите на новинарски медии подкрепи Mediapool срещу Лев Инс

Световната асоциация на издателите на новинарски медии WAN-IFRA застана зад Mediapool и прикани " Лев Инс " да отдръпна правосъдния иск против медията.

Застрахователната компания заведе неуместно дело поради " неточни внушения " в обява, която в действителност във връзка проблемите с автомобилните застраховки по системата " Зелена карта ". Тези проблеми са и част от аргументите за несполучливия опит за смяна на Кодекса за обезпечаване - стъпка за приемането на България в еврозоната.

Искът е за 1 млн. лева - най-големият от позиция на претендираното обезщетение иск против медия в историята на България, съгласно юрист Александър Кашъмов.

" Делото за клюка, което сте завели против Mediapool, е по едно и също време отмъстително по своята същина и безпричинно всъщност. Наказателната същина на Вашата рекламация става видна от размера на желае - един милион лв. – сума, която надвишава съвсем трикратно годишните доходи на изданието и в случай че бъде присъдена, то съвсем несъмнено ще докара до разпродажба на медията ", се споделя в позиция на интернационалната журналистическа организация.

От WAN-IFRA показват, че делото попада " тъкмо в определението, обещано от Европейския съюз на SLAPP каузи (дела шамари): като " корист с право на правосъден иск " и " форма на тормоз и заплашване, употребявани против бранителите на публичния интерес ".

Асоциацията приканва " Лев Инс " да се откажат от процеса и " в бъдеще да се въздържат от офанзиви против публицистиката в публичен интерес ".

Сходни апели към този момент насочиха " Асоциацията на европейските публицисти - България ", " Репортери без граници ", " Балканската самодейност за свободни медии ", " Международният прес институт ", " Коалицията за дамите в публицистиката ".

Делото е записано в листата за SLAPP каузи на Съвета на Европа.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР