Световната антидопингова агенция (WADA) предупреди Русия да не се намесва

Световната антидопингова агенция (WADA) предупреди Русия да не се намесва ...

WADA с предупреждение към Русия


Световната антидопингова агенция (WADA) предупреди Русия да не се намесва в допинг пробите в страната и поиска да бъде избран нов директор на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), която не работи от година насам.

Президентът на WADA Витолд Банка се срещна с руския спортен министър Олег Матицян в Турция днес, за да говорят за бъдещето на руската антидопингова агенция, която продължава да изтърпява наказание.

"Нуждата руската агенция да запази независимостта си е съществена. Не трябва да има опити на руската държава или на спортните власти да се месят в дейността й", заяви Банка в обръщение.

"Назначението на следващия генерален директор на агенцията трябва да следва строг процес, за да сме сигурни, че точният човек ще заеме тази важна позиция и ще изпълнява функциите ѝ независимо", допълни той.

Руската антидопингова агенция изтърпява наказание за манипулиране на пробите. Русия нямаше право да се състезава на Олимпийските игри в Токио с флага си и символите си, като забраната ще важи и за Зимните олимпийски игри в Пекин следващата година.

Агенцията няма постоянен директор, след като Юри Ганус бе уволнен през август 2020 година заради финансови злоупотреби. Той многократно е обвинявал властите в страната, твърдейки, че доказателствата срещу него са фалшифицирани.

Източник: fakti.bg