Световната антидопингова агенция (WADA) наложи на Русия най-тежкото наказание в

...
Световната антидопингова агенция (WADA) наложи на Русия най-тежкото наказание в
Коментари Харесай

Министър Кралев: WADA наложи на Русия най-тежкото наказание в историята на световния спорт

Световната антидопингова организация (WADA) наложи на Русия най-тежкото наказване в историята на международния спорт. Това сподели министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването " Лице в лице “ по БТВ. Кралев разяснява глобата в качеството си на член на Управителния съвет на WADA. Той обясни в детайли предисторията на проблема и внесе повече елементи по отношение на наложеното наказване.

Красен Кралев уточни, че Руската антидопингова организация (РУСАДА) е оповестена в противоречие със международния антидопингов кодекс, което следва глоба от 4-годишна възбрана на Русия да взе участие в огромни шампионати (световни шампионати и олимпийски игри). “За да взе участие в интернационалните надпревари всяка страна би трябвало да има национална антидопингова организация, която да е подписала Световния антидопингов кодекс, към който има интернационалните стандарти. През 2017 година WADA утвърди интернационален стандарт за сходство на подписалите страни, а за неговото следене и осъществяване беше основана Независима комисия. Когато тази Комисия установи противоречие сред стандартите и осъществяването на антидопинговите стратегии WADA постанова санкции”, съобщи спортният министър. Той подсети, че абсурдът с Русия стартира през 2014 година, когато семейство Степанови разкриха огромна скица за допингиране и прикриване на съветски спортисти. А изпълнителният шеф на московската лаборатория Григорий Родченко разкри практическо присъединяване на страната в схемата, откакто стана осведомител на ФБР.

Министър Кралев посочи, че решението на Изпълнителния комитет на организацията е взето откакто Русия не е изпълнила изискванията, които й бяха сложени през 2018 година. “Установено е, че предоставените от Московската лаборатория данни не са нито цялостни, нито достоверни. Анализирана е информацията в Системата за ръководство на лабораторната информация (LIMS), подадена през 2015 г и през 2019 година, и са открити изчезнали или променени данни във версията от 2019 година по отношение на 2015 година Също по този начин обилни доказателства с данни от 2016 година и 2017 година са били отстранени, както и основна част от информацията от декември 2018 до януари 2019 година е изтрита или променена посредством компютърно манипулиране. Изтрити са данни за въвеждането на операциите и са променяни датите на компютрите”, съобщи още Кралев.

Красен Кралев акцентира, че съветски състезатели ще бъдат допускани до присъединяване на Олимпийски игри и международни шампионати, само че под безпристрастен байрак. “Наказанието на Русия не визира присъединяване на спортисти от страната на Европейски шампионати, Европейски и Световни купи, тъй като тези съревнования не попадат в концепцията за “голямо спортно събитие”, добави Кралев.

Относно опцията Русия да апелира решението на Световната антидопингова организация Кралев разяснява, че е по-скоро песимистичен то да бъде анулирано. „ Решението дали руснаците ще апелират ще бъде оповестено на 19-ти декември. Генералният шеф на РУСАДА Юрий Ганус съобщи, че нямат късмет да завоюват обжалването. Аз персонално нямам доверие, че нещо ще се промени”, съобщи Красен Кралев. По думите му, се чака коментар и от страна на Международния олимпийски комитет (МОК), само че е показателно, че още през вчерашния ден президентът Томас Бах е оповестил, че ръководената от него организация ще се съобрази с взетото от WADA решение.

Министърът на младежта и спорта разяснява има ли сходен проблем, обвързван със приложимост на неразрешени стимуланти от страна на български спортисти. „ България надалеч не влиза в неприятните ранглисти на страните с уличени спортисти. През последните 10 години се следи сериозен спад – за целия този интервал едвам сред 5 и 15 спортисти годишно биват уличавани в приложимост на неразрешени вещества. Повечето от хванатите не са национални състезатели “, акцентира Кралев.

По думите му, последният по-фрапантен случай е от 2015 година, когато националният тим по повдигане на тежести е бил махленски в приложимост на неразрешени вещества. „ Успяхме да потвърдим, че това е станало посредством нечиста хранителна добавка и глобата беше понижена. От тогава нямаме други фрапантни случаи “, разяснява още Красен Кралев.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР