Световната антидопингова агенция (УАДА) извади Русия от световния спорт в

...
Световната антидопингова агенция (УАДА) извади Русия от световния спорт в
Коментари Харесай

Русия с 4-годишна забрана: Няма да участва в световни първенства

Световната антидопингова организация (УАДА) извади Русия от международния спорт в идващите 4 години.

Това значи, че флагът и химнът на Русия няма да бъдат позволени на събития като Олимпиадата в Токио 2020 и Световната купа по футбол 2022 в Катар.

Но спортистите, които могат да потвърдят, че не са извоювани от допинг абсурда, ще могат да се състезават под безпристрастен байрак.

Изпълнителният комитет на Wada взе единомислещото решение на среща в Лозана, Швейцария.

Той идва, откакто съветската Антидопингова организация (Русада) бе оповестена за несъответстваща за манипулиране на лабораторни данни, предадени на проверяващите през януари 2019 година

Причина за тежкото наказване е установяването на всеобщо подправяне на данни и допинг проби от страна на РУСАДА, което проверяващата комисия откри след дълго следствие.

В края на предходната седмица президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах съобщи, че МОК ще се съобрази с решението на УАДА, каквото и да бъде то, което значи, че Русия фактически ще бъда осъдена за Олимпиадите в Токио и Пекин.

Все отново всички съветски спортисти, които потвърдят, че не са имали взаимоотношения с РУСАДА, да бъдат позволени до присъединяване на Игрите, само че най-вероятно под безпристрастен байрак. Със сигурност на Олимпиадата няма да бъдат позволени публични представители на Русия, нито пък страната ще може да бъде хазаин на каквото и да е интернационалните спортни надпревари.

„ Руските спортисти ще би трябвало да потвърдят, че не са имали нищо общо с несъответствието на данните на РУСАДА, не са били забъркани в допинг схемите, разказани в отчета МакЛарън, и че техни проби не са били наранени от операциите “, съобщи представителят на УАДА Джеймс Фицджералд след съвещанието в Лозана.

Препоръката на специфичната комисия за наказването бе направена, откакто беше оценена информацията от забърканата в прикриване на систематична приложимост на допинг лаборатория в Москва, предоставена на УАДА през януари.

Едно от условията на УАДА за унищожаване на наказванията на Русия, което беше решено през септември 2018 година, беше лабораторията в Москва да даде всичката налична информация, без да я редактира.

Преди възобновяване на правата, съветската антидопингова организация РУСАДА беше осъдена в продължение на 3 години, поради разкрита скица за прикриване на допингирани спортисти.

В изказване УАДА сподели, че предоставената им от руснаците информация за московската лаборатория не е била „ нито цялостна, нито достоверна “. Световната централа твърди, че руснаците са премахнали стотици доказателства за нарушавания и са изтрили голям брой файлове.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР