Световен театър в София е кауза. Фестивалът във Варна възникна

...
Световен театър в София е кауза. Фестивалът във Варна възникна
Коментари Харесай

Световният театър в София - Култура

" Световен спектакъл в София " е идея. Фестивалът във Варна породи през далечната 199 3г. Тогава беше първото издание. Първите три години той беше просто български фестивал с български продукции. А след 1995-1996 година с Цветана Манева - известната българска актриса, бяхме определени да поемем артистичното и оперативно управление на този фестивал. И ние си поставихме за цел да го превърнем в интернационален.

Това споделя Николай Йорданов, прославен български тетрал, критик и учител, за фестивала Световен спектакъл в София и тазгодишното му издание във кино лентата на Искра Ангелова. 

Фестивалът се разрасна. Случи се по този начин, че в един миг имахме една доста хубава среща с госпожа Фандъкова (Йорданка Фандъкова - кмет на София), тогава тя беше заместител кмет. Тя подаде ръка и стартира самодейността " Световен спектакъл София ". Това се случи през 2007 година, добавя той. 

Така платформата става  самостоятелна: " Световен спектакъл София " и Фестивалът " Варненско лято " имат една двойна линия в представянето на непознатите продукции. От една страна ние желаеме да демонстрираме неща, които по ред аргументи, в това число и идеологическа преди 1989 година българската аудитория не е претърпяла. Причините са доста, несъмнено. И финансови, и механически. Но в последна сметка ние желаеме да демонстрираме огромните имена от европейската сцена ", споделя Николай Йорданов. 

" Световен спектакъл в София " e платформа за показване на интернационалните театрални и танцови продукции, която Фондация " VIA FEST " провежда взаимно със Столична община от 2007 година Тя се стреми да покаже водещи имена и трендове в театъра по света. Нейната селекция включва събития от програмата на Международния сценичен фестивал " Варненско лято ", само че и спектакли, поканени особено за София. 

За постигането на своите цели " Световен спектакъл в София " разчита на партньорство с български и непознати неправителствени организации, на съдействие с културни центрове и включване в интернационалните стратегии, на спонсорство и дарителство. Съюзът на артистите в България е непрекъснат сътрудник на Фондацията в реализирането на нейната активност, а Фондация „ Америка за България ” от 2010 година има решаващо значение за реализирането на голям брой интернационалните планове. В досегашните си издания поддръжка за гостуването на непознатите трупи в София са оказвали Министерство на културата, Британски съвет, Институт Сервантес, Гьоте институт, Полски институт, Италиански културен институт, Чешки център, Австрийско посолство и други От 2011 година платформата е част от Културния календар на град София.

" Отне ни малко повече от два месеца, с цел да се подготвим. Мисля, че е задоволително. Вече започнахме да сътворяваме нещо съответно. (...) Чувствам се ужасно, тъй като българските артисти са отворени, отдадени са и най-важното - в действителност се интересуват от това, което вършим ", споделя международната звезда Йерней Лоренци - режисьорът, който слага " Орфей " в Народния спектакъл.

Препълнената зала на Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов “ видя едно от представленията, белязали актуалния танц – “MAY BE ” на хореографката Маги Марен. Това се случи с помощта на платформата Световен спектакъл в София. Френския хореограф чилиец Юлис Алварез описа по какъв начин се е срещнал с Маги Марен във Франция и по какъв начин се основават представленията. 



„ Този документ е основан с финансовата поддръжка на Фонд Активни жители България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за наличието на документа се носи от Фондация „ Офф медия “ и при никакви условия не може да се приема, че този документ отразява формалното мнение на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни жители България. “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР