Светнаха всички като коледна елха. Това заяви шефът на спецпрокуратурата

...
Светнаха всички като коледна елха. Това заяви шефът на спецпрокуратурата
Коментари Харесай

Всички светнали като коледна елха на ареста вчера

Светнаха всички като коледна елха . Това съобщи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг по случая със задържането на кметицата на регион " Младост " Десислава Иванчева през вчерашния ден при показна акция.

 Арестуваха кмета на столичния регион Обновена
Арестуваха кмета на столичния регион " Младост "

Над четири часа Десислава Иванчева заставам с белезници на ръцете в центъра на София

Иван Гешев по този метод опроверга изказвания на сподвижници на Десислава Иванчева, че по нея не са открити следи от белязани пари , а автомобилът, с който е пътувала е длъжностен и всеки би могъл да постави кашон с пари в него.

Иван Гешев съобщи, че въпросният кашон с пари от първата вноска от подкупа е открит на задната седалка .

 Иванчева настъпила съществени ползи, уверени от Обновена
Иванчева настъпила съществени ползи, уверени от " Зелен Младост "

Най-вероятно кутията с пари е сложена в общината

Досъдебното произвеждане касае голям брой сигнали от друг темперамент във връзка с непозволени дейности в община " Младост ", съобщи решително шефът на Специализираната прокуратура.

Това, което ще изложим през днешния ден, няма да бъдат класификации дали някой е отговорен, ние ще изложим обстоятелства. Дали някой е отговорен или не ще реши българския съд , сподели Гешев и повтори: Става въпрос за многочислени сигнали от друг темперамент, касаещи активността на община " Младост " и в частност на кмета.

Кметът на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева е арестувана поради изнудване на строителен бизнесмен , от който е поискала сумата от 500 000 евро за приемане на позволение за четири градежа, заяви Иван Гешев. Той уточни, че за първия градеж тя е поискала 250 000 евро , до момента в който за другите три, е била подготвена да направи отстъпка. Първите 250 000 евро е трябвало да бъдат изплатени на три вноски по 70 000 лв..

Председателят на спецпрокуратурата посочи, че инспекцията по случая е почнала още през предходната година , до момента в който самото досъдебно произвеждане е формирано през февруари месец тази година.

 Фандъкова отхвърли, че се е срещала със арестувания кмет на „ Младост”
Фандъкова отхвърли, че се е срещала със арестувания кмет на „ Младост ”

Да, тя е била в Столична община по работа

" Ние ги задържахме, Десислава Иванчева и нейната заместничка - Биляна Христова пред Министерството на спорта, тъй като не знаехме какво ще се случи с парите ", изясни Гешев във връзка на въпроси за показността на акцията от през вчерашния ден. По думите му лицата са били с белезници, тъй като не е трябвало да пипат нищо . Гешев изясни и че мястото не е било определено от службите, а всичко е зависело от дейностите на арестуваните.

По думите на Гешев кметицата Иванчева е държана на място, с цел да види какво става при претърсването на колата , по този начин и да се подсигуряват правата й, а и с цел да не може да се каже, че парите са подхвърлени.

Подкупът е получен от Десислава Иванчева в кафене до " Кристал ", където са се срещнали с медиатора. Той е получил % от сумата.
Именно поради съществуването на медиатор службите оставили двете дами да си тръгнат, с цел да бъдат хванати с парите и да не може да се каже след това, че сумата била на третия човек.

В момента, в който службите са съумели да настигнат колата на Иванчева и заместничката й, са чакали следователи, група " Кобра ", химик, физик и фотограф. След като и медиаторът е бил арестуван двете групи отидоха и започнаха деяние по Наказателно-процесуален кодекс, изясни Гешев. Той уточни при обяснението, че медиаторът е бил някогашен кмет (бившият кмет на " Младост " Петко Дюлгеров), а в него са открити 14 хиляди, разказани по номера.

Продължителността на дейностите на проверяващите Гешев изясни с това, че са се придържали тъкмо към процедурите, планувани в Наказателно-процесуалния кодекс.

" В кабинета на Десислава Иванчева намерихме стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и които се употребяват за изнудване ", заяви още Иван Гешев. Той уточни, че с дейностите си Десислава Иванчева е серпантина работата на даже и на вложители от клас А .

Разследването е почнало от сигнал на строителен бизнесмен с ползи от регион " Младост ". Иван Гешев не даде информация за коя компания става въпрос, само че го дефинира като " човек живял дълго в чужбина " и който " няма настройката и манталитета на някой български особености ", като да дава " пари под масата ". " Този човек е със напълно друго мислене, европейско мислене ". Като предмет на досъдебното произвеждане Иван Гешев дефинира термина " изнудване ".

Според обяснението на прокурора и преди този сигнал е имало информация за непозволени дейности, само че има и бизнесмени, които не желаят да дадат показания или сигнали на които да се подпишат.

Под маската на това, че ние се борим за правата на хората , в последна сметка се оказа, че се преследват чисто персонални ползи, разяснява Иван Гешев, като съобщи, че забавянето на преписки съгласно него е " изнудване в житейския смисъл на думата ".



Пламен Георгиев , ръководител на Комисията по нелегално добито имущество (КОНПИ) разяснява, че поддържа думите на Гешев и съобщи, че благодари на изнудваното лице, което навременно е осведомило контролните органи за изнудването.

Той посочи, че са открити още спомагателни контакти с изнудвани лица за даване място за градеж. " Това е огромен размер от годни доказателства, които съгласно мен би трябвало да бъдат признати от съда като основателни за незаконното действие ", сподели още ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР