Светлинно шоу озари крепостта Баба Вида“, съобщиха от Общината. Събитието

...
Светлинно шоу озари крепостта Баба Вида“, съобщиха от Общината. Събитието
Коментари Харесай

Спиращо дъха светлинно шоу озари крепостта „Баба Вида“

Светлинно шоу озари крепостта „ Баба Вида “, оповестиха от Общината. Събитието се провежда по случай Международния ден на река Дунав, който се отбелязва на 29 юни.
 Община Видин
Празникът събра в Крайдунавския парк хиляди поданици и посетители на Видин. Многобройните фенове претърпяха незабравима вечер и се любуваха на родния ни фолклор и обичаи, потопиха се в мистиката на античния обред нестинарство и бяха завладени от спиращо дъха светлинно шоу.
 Община Видин

 Община Видин
Сред присъстващите бе и заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. Началото бе сложено с концерт на Ансамбъла за национални песни и танци „ Дунав “ и Градския духов оркестър.

Той е заключителна демонстрация по плана „ Сватба по Видински - съвременен прочит на достоверните сватбени ритуали “ на Общинския културен институт „ Дунав “. Проектът е подсилен по Програма „ Културно завещание “ на Национален фонд „ Култура “.
 Община Видин
Вечерта продължи с нестинарски танци в рова на средновековната цитадела „ Баба Вида “. Върху огнената жарава танцуваха Илиян Йорданов и щерка му Мария Йорданова, които посредством представянето на античния езически бит насочиха молитва към небесните сили за удача и изобилие.
 Община Видин
Пазени от иконата на Св. св. Константин и Елена, настойниците на нестинарите, и под звуците на гайда и барабан татко и щерка извършиха мистичните придвижвания на античния танц, при започване на който жаравата обичайно се прекосява на кръст и продължава с присъщата ситна и равна стъпка на ритуалното вървене върху горящите въглени.
 Община Видин
Кулминацията на вечерта бе грандиозно светлинно шоу, което преобрази средновековната цитадела „ Баба Вида “. Феерията от светлинни резултати, съчетани с фантастичния музикален акомпанимент и обилната заря, бе празник з а всички сетива.
 Община Видин

 Община Видин
Събитията, отдадени на Деня на река Дунав, са проведени от Община Видин и Event Masters, със съдействието на Местната комисия за битка против противообществените демонстрация на малолетни и малолетни.
 Община Видин
Днес е идната демонстрация от културния календар на Общината. За втора поредна година се отбелязва Джулай морнинг по отговарящ метод. Началото на събитието е в 21:00 часа, а малко по-късно на сцената до крепостта ще бъдат и специфичните посетители - Стефан Вълдобрев и Обичайните обвинени и Северозападняците.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР