Светлините на голямото коледно дърво и на рождественските ясли на

...
Светлините на голямото коледно дърво и на рождественските ясли на
Коментари Харесай

Грейнаха светлините на рождественските ясли пред Ватикана

Светлините на огромното коледно дърво и н а рождественските ясли на площад " Свети Петър " във Ватикана бяха запалени - традиция, спазвана всяка година, оповестява РАИ Нюз.

Рождественските ясли, изваяни от дърво, са подарък от градчето Сутрио, в региона Фриули-Венеция-Джулия , а коледното дърво идва от градчето Розело, в региона Абруцо. И двете ще останат на площада до привършване на коледните и новогодишните тържества на 8 януари следващата година.

Коледното дърво е високо 30 метра , а рождествената сцена е изваяна от екип от 11 занаятчии  и включва 18 разнородни фигури в натурален растеж. Фигурка на Младенеца към този момент няма, само че тя ще бъде сложена там на Бъдни вечер. Рождествената сцена се простира на повърхност от 116 квадратни метра , като е осветена от 50 разнообразни точки.

По-рано папа Франциск одобри представители на двете обитаеми места, подарили на Ватикана коледното дърво и рождественските ясли . Пред гостите папата напомни, че коледното дърво и рождествената сцена не престават да омагьосват дребни и огромни. Дървото припомня за Исус, който идва да освети мрака, в който тънем, и съществуването ни, затъмнено от сянката на прегрешението, страха и болката, разясни той. Папата добави, че коледното дърво учи хората и да осъзнават какво са корените. А рождественските ясли оказват помощ на хората да открият същинското благосъстояние на Рождество Христово и да се пречистят от толкоз аспекти, които замърсяват коледния пейзаж. 

" За да срещнем Исус, би трябвало да го достигнем там, където е той, затова би трябвало да се снижим , да станем дребни, с цел да влезем в онази ясла, където се е родил Божият наследник ", съобщи още папата на гостуващите му делегации, които той одобри във ватиканската зала за аудиенции " Павел Шести ".

Именно там се състоя и церемонията, предшестваща запалването на светлините на елхата и рождественските ясли, а не на площада, поради предизвестие за неприятно време. На площада пък стотици хора се бяха събрали, с цел да участват на запалването на светлините.

Традицията на тази гала е положена от папа Йоан Павел Втори през 1982 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР