Светла Бъчварова - Пиралкова © Красимир Юскеселиев Още по темата

...
Светла Бъчварова - Пиралкова © Красимир Юскеселиев Още по темата
Коментари Харесай

За да обвини депутат от БСП, прокуратурата направила оценка на имоти чрез "разговор с познати"

Светла Бъчварова - Пиралкова

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Сотир Цацаров нападна ръководителя на Съюза на съдиите в България

Съдия Атанас Атанасов е упрекнат, че забавил с четири месеца дело, което е престояло в прокуратурата четири години
9 ное 2018
Главният прокурор изиска имунитета на Веселин Марешки, Светла Бъчварова и Делян Добрев
27 апр 2017
Съдът върна делото против народен представител от Българска социалистическа партия поради процесуални нарушавания

Депутатът от Българска социалистическа партия е упрекната за това, че е сключила контракт с " Литекс комерс " АД на цена под пазарната
14 юни 2016 " Неформален диалог с прочут. " Това е методът, по който е направена оценката, употребена от прокуратурата, за земеделските земи, отдадени под аренда от депутата от Българска социалистическа партия Светла Бъчварова-Пиралкова, до момента в който е била ректор на Селскостопанската академия. През 2016 година тя беше упрекната в неизгодна договорка, само че през юни тази година първата правосъдна инстанция постанови оправдателна присъда.

В петък Софийският градски съд (СГС) разгласява претекстовете към оправдателната присъда на националната представителка. Обвинението против нея гласи, че през септември 2009 година като ръководител на УС на Селскостопанската академия тя е предоставила на " Литекс комерс " аграрни земи под аренда за период от 10 години. Според прокуратурата обаче това е трябвало да стане с решение на управителния съвет на академията, а не еднолично от ръководителя. Цената, която " Литекс " е платил по контракта, е 1.8 лева на декар, а пък експертизите посочили, че пазарната стойност е от 70 до 80 лв. на декар и по този метод са нанесени вреди за 1.3 млн. лева Разследването по случая стартира три години след действието - през 2012 година, и продължава близо 4 години, като завършва през 2016 година, когато Цацаров внася искане за събаряне на имунитета на Светла Бъчварова. Забавянето на претекстовете към присъдата с четири месеца (инструктивният период за написването им е най-много два месеца) стана мотив основният прокурор Сотир Цацаров да нападна съдията по делото - Атанас Атанасов, подавайки сигнал до правосъдния инспекторат. Към момента на подаване на сигнала при започване на ноември арбитър Атанасов към момента беше ръководител на управителния съвет на Съюза на съдиите в България.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. " По делото беше открито и че възприетата безрезервно от държавното обвиняване като междинна пазарна цена за арендна вноска по договорите за земеделска земя в региона на община Балчик от 70 лева на декар е избрана в този размер от заключенията на назначените в хода на досъдебното произвеждане експертизи по безусловно голословен и неподходящ на процесуалните условия метод – посредством позоваване на диалози, които едното от движимостите лица твърди, че е провеждал със свои познати, участници в арендни връзки със земи в Добруджа, с които той имал другарство, защото бил арендодател на земи в различен регион на България ", е записано в претекстовете.

От тях излиза наяве още, че договорът, подписан с " Литекс комерс ", в действителност не е бил аренден, а за взаимна активност, и прокуратурата е достигнала до неправилен извод, приемайки, че е контракт за аренда и сравнявайки цената му с други сходни контракти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР