Светкавично развилите се протести и размирици в Казахстан бързо промениха

...
Светкавично развилите се протести и размирици в Казахстан бързо промениха
Коментари Харесай

Казахстан - новата дилема и опасност пред Путин

Светкавично развилите се митинги и безредици в Казахстан бързо трансформираха динамичността в интернационалните връзки. Анализ на член на Атлантическия съвет хвърля повече светлина какво е на път съществено да се промени. Главната роля е на Русия - само че протичащото се в Казахстан слага рискови въпроси пред съветския президент Владимир Путин и даже евентуално по-остро съревнование с Китай.

Какво гласи анализът - научете в идващите редове:
Арестуваните за протестите в Казахстан могат да получат доживотни присъди
Главната прокуратура на Казахстан е образувала каузи за всеобщи вълнения, следствието е и за терористични актове, заяви телевизионния...
Прочети повече
Преди 30 години Съветският съюз се разпадна по един значително анемичен метод. Но събитията през последните години потвърдиха, че тази безкръвност е била единствено краткотрайна. Войната на Русия против Украйна - с 14 000 украински жертви до момента (и още повече в бъдеще, в случай че Москва вкара на украинска територия 100 000 души армия) - е главното доказателство. В същото време спорът в Грузия през 2008 година докара до стотици жертви.

За страдание размириците в Казахстан могат да дават спомагателни доказателства в тази трагична посока. Вече се оповестява за десетки починали вследствие на засилените конфликти сред протестиращи и полиция.

Кризата в централноазиатската някогашна руска република сплотява геополитически проблеми в цяла Евразия - от напъните на Москва да обуздае Запада и да подчини Украйна до деликатните ѝ връзки с Китай - и последствията са големи. Щастливо стичане на събитията е, че този район е значително постоянен след края на гражданската война в Таджикистан в края на 90-те години на предишния век. Той се оказа буфер за главните играчи: Русия, Китай и Индия, както и за по-малки, само че към момента значими сили като Пакистан и Иран. Но неустойчивостта в Казахстан предлага на тези страни благоприятни условия за усилване на позициите им в Централна Азия и те могат да се възползват от тях.

Обсаденият казахстански президент Касим-Жомарт Токаев се обърна към Организацията на Договора за Колективна Сигурност (ОДКС), ръководения от Русия боен съюз, с молба да помогне за възобновяване на реда. Арменският министър-председател Никол Пашинян, който е ротационен началник на групата, разгласи, че тя ще изпрати войски. Това е значимо по две аргументи. Първо, задачата на съветския президент Владимир Путин да възвърне съветското въздействие в постсъветското пространство не се лимитира единствено до Украйна, Грузия и Молдова; поканата на Токаев дава на Москва опция да направи това в най-богатата страна в Централна Азия. Второ, Токаев имаше и друга опция: да се обърне към Шанхайската организация за съдействие (ШОС), ръководена от Китай, само че включваща и Русия. Въпреки възходящото съдействие сред Москва и Пекин в опълчването на политиките на Съединени американски щати в международен мащаб, двете страни са съперници в Централна Азия.

През 2014 година на езерото Селигер Путин скандално съобщи, че Казахстан е изкуствена страна, основана от първия ѝ президент Нурсултан Назарбаев, и популацията ѝ схваща значимостта на околните връзки с Русия. Етническите руснаци съставляват 18% от популацията на страната и те - дружно с повече от 60% от въглеводородните запаси на Казахстан - са съсредоточени в северната част, близо до съветската граница. След забележката на Путин съдружниците на Кремъл приканиха за " връщане " на Северен Казахстан към Русия. Междувременно Китай има лични териториални искания към страната.
Петролът нараства поради рецесията в Казахстан
Котировките на петрола през днешния ден внезапно се покачиха поради ескалиращите безредици в Казахстан, производител на суровината от групата ОПЕК+, и...
Прочети повече
Спокойно може да се допусна, че поисканата помощ от ОДКС в действителност е решение на Путин. Това значи, че той е сметнал за по-важно да укрепи позициите на Москва в Казахстан, в сравнение с да се съобрази с Китай. Макар че е малко евентуално това да има директно, очевидно влияние върху връзките сред Русия и Китай, то е обръщение към Пекин, че има граници по отношение на придобиването на статута на младши сътрудник от страна на Москва в двустранните им връзки.

И това ни води до актуалното скупчване на към 100 000 съветски военнослужещи наоколо до границата с Украйна, както и до напъните на Русия да изтръгне отстъпки от Съединените щати, НАТО, Европейския съюз и Украйна със опасността от огромна стандартна атака. Путин заплашва с това навлизане, тъй като неговата съвсем осемгодишна хибридна война против Украйна не съумя да реализира задачата си: да предотврати напредването на страната към Запада. Но актуалният фокус на Путин върху Украйна не би трябвало да бъде за сметка на другите му геополитически цели в Евразия. Доколкото е допустимо, той би желал да възвърне въздействието на Кремъл на цялата територия на някогашния Съветски съюз. На някои места - Крим и може би Северен Казахстан - това значи Москва да завземе и анексира територия. На други места това значи обезпечаване на национална сигурност и стопански политики, съответстващи на ползите на Кремъл.

Размириците в Казахстан слагат въпрос пред Путин: би трябвало ли да продължи акцията си за заплашване на западния си фланг или би трябвало да се оправи с заплахите на юг? Или може да направи и двете? Може би ОДКС може да наложи ред и да възвърне държавното управление на Токаев, без да понижи доста съветските сили по границата с Украйна. Това сигурно е желанието на Кремъл, защото дългогодишното му военно скупчване и заканите към Украйна доведоха до договаряния със Съединени американски щати, НАТО и Организацията за сигурност и съдействие в Европа, които биха могли да реализират известни отстъпки по въпроси като ограничение на разширението на НАТО и активността на Алианса в Източна Европа. Путин би предпочел да не понижава този напън.

Но в случай че първичното разрастване на ОДКС се провали, Путин може да бъде изправен пред алтернатива. Преди офанзивата на ОДКС обстановката в Украйна беше патова; в Казахстан позицията на Москва в Централна Азия ще се утежни, в случай че национален протест докара до реформаторско държавно управление или в случай че Токаев се обърне към Китай и ШОС за помощ, с цел да остане на власт. Тогава въпросът става следният: Ще изтегли ли Путин войските си от границата с Украйна, с цел да се оправи с безредиците в Казахстан и да укрепи позициите на Русия в Централна Азия? Това сигурно е обвързвано с по-малък риск, в сравнение с започването на огромна стандартна военна атака в Украйна. Путин елементарно би могъл да изясни краткотрайното отдръпване на Запад, с цел да си обезпечи нов трофей на юг. И това въпреки всичко не би изключило бъдещо трето скупчване на съветски сили на границата с Украйна.

Залогът за Путин е огромен както в Казахстан, по този начин и в Украйна - само че за него този път може да се окаже мъчно да се оправи сполучливо и в двете страни по едно и също време.
Първите съветски миротворци дойдоха в Казахстан
Първите съветски елементи от мироопазващите сили на ОДКБ (Организацията на Договора за групова сигурност) дойдоха в Казахстан, заяви...
Прочети повече
Анализ на Джон Е. Хербст, Атлантически съвет. Превод: БГНЕС

Междувременно Съединени американски щати приканиха страните, които имат близки връзки с Русия, да употребяват градивно въздействието си върху Москва за деескалация на обстановката към Украйна. Това заяви ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс на постоянен брифинг в Белия дом.

" Може би сте забелязали, че през последните седмици се ангажирахме с необятен кръг от съдружници и сътрудници, с цел да изразим дълбоката си угриженост по отношение на скупчването на съветски военни по границата с Украйна ", сподели Прайс. Той съобщи, че по тематиката са извършени полемики със съдружниците на Съединени американски щати в НАТО и с европейските сътрудници на Вашингтон. " Но сме го правили и с други сътрудници, с страни от района и с такива, които са малко по-далеч. Разбира се, в обстановката с Казахстан това беше част от диалога. Правителството на Казахстан поддържа връзки с Руската федерация. Разбира се, призоваваме всички държавни управления, които имат връзки с Русия, да употребяват градивно въздействието си, с цел да накарат Москва да избере пътя на дипломацията и деескалацията, с цел да не се постанова да избираме различния път, пътя на сдържането, пътя на решителните дейности, в случай че Русия продължи с нова експанзия против Украйна ", разяснява Прайс.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР