Светкавичният и безапелационен отговор на този въпрос е: Много! И

...
Светкавичният и безапелационен отговор на този въпрос е: Много! И
Коментари Харесай

Колко пъти раждат котките

Светкавичният и решителен отговор на този въпрос е: Много! И никой не може да го оспори. Това ли е обаче всичко, което би трябвало да знаем по тематиката? Всъщност по какъв брой пъти раждат котките?

Ако за Вас котките са просто част от фауната на Земята, толкоз информация е изцяло задоволителна. Дори е в остатък - и Вие, и котките ще си живеете умерено така и така познание. Ако обаче грациозните, мъркащи аристократи на животинския свят са Ви забавни или просто смятате, че непотребни познания няма, то ето малко обстоятелства:

Котката може да роди към 70 пъти!

Това е чисто теоретично пресмятане, несъмнено, само че основано на обстоятелства. Средната дълготрайност на живот при писанките е сред 12 и 16 години, само че нерядко доживяват и до повече.

Една здрава женска котка може да роди до пет пъти годишно - а за разлика от други бозайници, при котките и двата пола са дарени с доживотен фертилитет. Останалото е аритметика - приблизително 14 години по 5 раждания!

Такава възможност, несъмнено, е в областта на теоретичния най-много, само че тъкмо това е и задачата - теорията. На процедура ражданията при котките не са по пет всяка година даже и при млади, здрави, свободно живеещи котки - които от горната страна на всичко доближават полова зрялост по-рано от породистите и домашни техни братовчеди и въобще се развъждат доста по-успешно.

Принципно броят на разгонванията и последващите раждания при животните - изключително при хищниците - зависи от наличните запаси и условия за живот. При релативно богатата среда, в която живеят свободноскитащите котки в човешките селища, и при изискване, че даже в най-студената зима човешката среда предлага релативно топли места, закономерният резултат е, че котките раждат по-често, в сравнение с биха го правили в дивата природа при същия климат.

 По какъв брой котенца раждат котките

Примерно Felis silvestris silvestris - Европейската Дива котка, чиито разлики с домашната Felis silvestris catus са минимални, влиза в размножителен интервал едвам два пъти годишно - класическата пролет и есен скица.

При живеещите в човешка среда Felis catus броя раждането при котките рядко пада под три. Независимо дали са отглеждани, или улични, домашните котки са способни да забременеят единствено седмици след раждане, до момента в който още кърмят дребните си. Всичко това, плюс обстоятелството, че междинната численост за едно раждане на котката е три дребни котенца, несъмнено класира писанките измежду най-плодовитите бозайници на планетата!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР