Светият синод назначи Емил Велинов, уволнен от Петков, за връзки

...
Светият синод назначи Емил Велинов, уволнен от Петков, за връзки
Коментари Харесай

Радев елиминирал Петков от тържествената света литургия за Великден в храма „Св. Ал. Невски“

Светият синод назначи Емил Велинов, уволнен от Петков, за връзки с обществеността
Президентът Радев и министър председателят Петков едвам не стигнали до открит спор за това кой да участва на тържествената света литургия за Възкресение Христово в храма „ Св. Ал. Невски ”, заяви Епицентър. бг

Кирил Петков, който по този начин и не получава благословията на патриарх Неофит, доста държал той да бъде високопоставеното лице на държавната власт в светлата нощ на Възкресението.

Петков обаче беше в патриаршеския храм предходната година на Коледа, а на Великденската работа преди този момент участва ръководителят на Народното събрание Ива Митева и по тази причина в този момент ред било на президента Румен Радев.

Въпреки това министър председателят декларирал, че ще присъсва и той в „ Св.Ал. Невски ”. Тогава се намесила НСО. По закон министър председателят и президенът не могат да участват по едно и също време на едно и също събитие, охранявано от НСО, припомниха от службата пред Епицентър. бг.

Така Кирил Петков бил отстранен от тържественото свещенодействие, което ще бъде водено персонално от патриарх Неофит. За отплата на министър-председателя било отредено да участва на службата в църквата „ Света София ”, само че там равнището ще бъде по-ниско. Всички владици ще бъдат в катедралата „ Св. Ал.Невсски ”, а службата в „ Света София ” ще се води от отец Николай.

От началото на това ръководство сред „ Дондуков ” 1 и Светия Синод тече напрежение. Правителството се пробва да диктува на владиците решения, които те одобряват или като извиване на ръце, или като неприятен пиар.  Кирил Петков е първият министър председател, който не предложения българския патриарх Неофит на клетвата си в Народното събрание.

После обаче направи настойчиви и нескопосани опити да получи неговата благословия. Първо, влетя на Рождество Христово в патриаршеския храм по дънки. После изиска от патриарха да поддържа коронавирус ограниченията на държавното управление и да излезе с възвание българите да се имунизират. Синодът отхвърли това поради убеждението, че светската власт желае да подчини на своите каузи църковната и да извлече пиар-дивиденти от това.

Преди месец министър председателят изпрати писмо до патриарха с гледище да се запознае с него. Това беше извънредно неуместно и неуместно, той като на предишния Великден патриарх и министър председател се видяха и се срещнаха. Владиците одобриха формалната дефиниция за среща премиер-патриарх още веднъж като предпочитание духовната власт да поддържа светската. И Петков отново получи отвод.

Преди три дни в Светия Синод още веднъж пристигнало писмо от премиера Кирил Петков, с което той моли да бъде признат от главата на българската черква. Отговор към този момент няма.

Затова пък през днешния ден Светият синод възстанови длъжността „Протокол“ при Св. Синод на БПЦ-БП и назначи на тази служба Емил Велинов, някогашен шеф на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет, когото държавното управление на Кирил Петков уволни в края на януари, прекъсвайки по този метод „ топлата ” си връзка с патриаха и владиците.

Два дни преди този момент, на 13 април, Светият синод излезе с решение, че тази година „ заради неподходящи условия ” Благодатният огън, който слиза всяка година на Велика събота в храма „ Възкресение Христово ” на Божи гроб в Йерусалим, няма да бъде пренесен до България, а в Сффия ще се употребява миналогодишният, който се пази в Синодалния параклис.

Тогава от Министерски съвет оповестиха публично, че ще дават държавния аероплан да пътува до Йерусалим, каквато е традицията.  Владиците още веднъж отхвърлиха, заявявайки, че в Северна България ще одобряват Благодатния огън от Румъния, а в Западна – от Сърбия, демонстрирайки по този метод, че не желаят да имат нищо общо с ръководството на Петков. Въпреки това от кабинета на премиера не се отказали  – за смут на Синода от Министерския съвет декларирали, че са подготвени да изпратят външния министър Теодора Генчовска за вземе Благодатния огън, което е осквернение, защото Благодатният огън може да вземе единствено от духовно лице.

Глупостите, които правят от неведение и от високомерие в екипа на премиера Петков не свършавт дотук. На „Дондуков“ 1 родили идеята премиерът Кирил Петков „ да заведе ” патриарха в Северна Македония. Това е израз на тотално незнание, защото Македонската православна черква е отлъчена  от общение с всички останали православни църкви още от 17 юли 1967 година, когато се самопровъзгласява за автокефална. Да не приказваме, че здравето на патриарх Неофит въобще не разрешава такова пътешестване, написа Епицентър.бг.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР