Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия се

...
Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия се
Коментари Харесай

Синодът защити позицията “Света София” да остане музей и паметник на ЮНЕСКО

Светият Синод на Българската православна черква – Българска патриаршия се разгласи срещу смяната на статута на античния християнски храм “Света София” в Истанбул.

“Като хилядолетна реликва за цялото Християнство и нравствен център на Православието, този храм е безценен за всяко християнско сърце и съставлява изключителна културна полезност за цялото човечество. Ето за какво причисляваме своя глас към апелите на сестрите Поместни православни църкви, както и на редица държавни водачи и интернационалните институции, за опазване на досегашния статут на храма “Света София” като музей и монумент на международното културно завещание на ЮНЕСКО”, се споделя в публична позиция на Светия Синод на БПЦ, откъдето с внимание и угриженост наблюдават полемиките и решенията на Държавния съвет и Правителството на Република Турция по тематиката.

“Като показваме своето почитание към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и доброжелателност при решение на този значим проблем в името на опазване на положителните междурелигиозни и добросъседски връзки!”, написа още в документа.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР