Светият Синод на Българската Православна Църква-Българска Патриаршия призовава за цялостна

...
Светият Синод на Българската Православна Църква-Българска Патриаршия призовава за цялостна
Коментари Харесай

Църквата критикува забраната на физически наказания в стратегията за детето

Светият Синод на Българската Православна Църква-Българска Патриаршия приканва за цялостна редакция на Националната тактика за детето (НСД) 2019-2030 година, се споделя в публична позиция на институцията, оповестена на нейния уебсайт.

В нея се упорства Министерски съвет да преразгледа, поправя и добави документа.

От Светия синод показват противоречие в редица записани в тактиката положения, в това число и с цялостната възбрана на физическите санкции. Според БПЦ въвеждането на възбраната за телесно наказване на децата може да докара до тотално непокорство на детето към родителите му. Родителите трябвало сами да избират по какъв начин да възпитават децата си.

" Въвеждане на възбрана за телесното наказване над деца и ефикасна работеща система за наблюдаване и осъществяване на тази възбрана основават условия за спекулации, тотално непокорство на детето по отношение на родителите му и безотговорно развиване на детската персона с опция за лесното му обособяване от фамилната среда, в това число и с дейното присъединяване на държавни служители ", написа в позицията на Синода.

В позицията се показва още, че колкото са предпазени правата на детето, толкоз би трябвало да бъдат предпазени и правата на неговите родители.

" Родителският престиж не следва да бъде занижаван посредством изкуствени и крайни ограничавания във връзка с възпитателните способи, които могат да бъдат употребявани в развъждането на децата. Родителите не трябва да бъдат лишавани от правото им да обезпечават и да избират типа детско образование и обучение съгласно своите морални, религиозни и педагогичен убеждения ", се показва в документа.

Св. Синод смята, че наред с това би трябвало да се избегне стратегическо толериране и непропорционално завишаване правата на страната в областта на възпитанието и развъждането на детето. И в тази връзка цитират член 12 на Всеобща декларация за правата на индивида: " Никой не би трябвало де бъде подлаган на случайна интервенция в персоналния му живот ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР