Светият синод на Българската патриаршия създаде свой учебник по „Религия

...
Светият синод на Българската патриаршия създаде свой учебник по „Религия
Коментари Харесай

Църквата влиза в училище: Как изглежда първият учебник по Религия на Светия синод

Светият синод на Българската патриаршия сътвори собствен учебник по „ Религия (християнство-православие)”. Това се случва 75 години след последните наложителни часове по вероучение у нас. Процедурата по одобрение към този момент е на финалната права и следва само издаване на заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Напълно подготвени са учебниците за децата от първи до пети клас, а Църквата работи и по тези за останалите класове. Процесът за написването е лишил няколко години. „ Училището - изключително тук по нашите земи - всеки път е било обвързвано с Църквата преди време. Никога не е възниквал подобен въпрос (дали учебното заведение е вярното място – бел. авт.) - единственият метод по време на Турското иго човек да се научи да чете и да написа е било килийното учебно заведение при манастира. Ето, минало е 100 години или там две генерации са се сменили, а ние напълно сме не запомнили корените на българското учебно заведение от кое място идват”, споделя секретарят на Светия синод свещеник Герасим Мелнишки.
Увеличава се ползата на учениците към проучването на вяра Близо 4 пъти за една година се е нараснал броят на учениците, които учат детайли на вяра в занимания по ползи
За последно църквата е била в храма на знанието през 1947 година От Патриаршията в този момент описват, че по време на царския интервал Вероучението е било главен и наложителен предмет за децата. Носил е, обаче, друго име – „ Предмет Божий”. Сега „ Религия (християнство-православие)” се учи по избор, само че учебникът е огромната горделивост на Българската православна черква.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Човек, който в ранна детска възраст знае по какъв начин да се прекръсти вярно, знае какво е свещенодействие, че е покръстен и към този момент е християнин, че има съответните права и съответните задължения… подобен човек доста по-лесно се ориентира в бъдеще в живота си във всяко едно отношение. А в днешно време провокациите на актуалния свят - виждате какъв брой доста се приказва за фундаментализъм, какъв брой доста се приказва за религията като оръжие и като средство за преодоляване на хора… Ние приказваме, а не разбираме до дъно, тъй като нямаме това познание, а просто се базираме на някакви тълкувания.”, споделя Негово преосвещенство свещеник Герасим.
Изключиха 15-годишно момиче поради кърпа Родителите ѝ подадоха тъжба против шефа на учебното заведение
По книгите работят 15 специалисти от Културно-просветния отдел на Синода. Сред главните им задания е да „ преведат” дълбоката тема на езика на децата. Десислава Панайотова споделя: „ С доста обич са направени и концепцията на учебниците е да отразят светостта на православието, само че и в същото време да са извънредно красиви, приветливи и когато децата ги отворят - като че ли да влязат в храм. Включени са и доста положителни задания, съобразени с това дали са за кой клас са.”

Снимка: btvnovinite.bg

Така, да вземем за пример, първокласниците ще би трябвало постоянно да рисуват и да дават отговор на по-лесни въпроси на учителите. Четвъртокласниците, обаче, които учат Десетте Божи заповеди, ще имат интерактивни задания по двойки, при които те ще би трябвало да стартират и довършват заповедта от своите съученици.

Какво бихте споделили на фамилиите, които изповядват други религии – с тях какво ще се случи?

Епископ Герасим Мелнишки: Предметът е избираем. Има „ Религия (ислям)”, да вземем за пример. Доколкото съм осведомен от статистиката в Министерството на образованието съвсем изцяло се употребяват опциите за проучването на „ Религия (ислям)”, юдеите също си имат свое учебно заведение в София… Така че мога да кажа, че има една равнопоставеност, а пък избираемостта на предмета го прави подобен, че могат да избират и опция дружно - не всички деца да учат „ Религия (християнство-православие)”, а да изберат и различен различен предмет. Но си мисля, че няма да бъдат доста такива хора, тъй като въпреки всичко 70 и повече % - не знам тъкмо и каква е статистиката от популацията са кръстени и е естествено… А и в Конституцията е записано, че православието е главната вяра в България. Така че - в случай че има някакво предимство – то е като численост, т.е. чисто математическо, само че другояче е опциите са равни.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента общо в 136 учебни заведения се учат другите разновидности на предмета „ Религия” като от просветното министерство, че най-вече са тези в групите „ праславие-християнство” – 8 500 от общо 12 007 възпитаници.
Светият синод изиска от Борисов предмет " Религия " в учебно заведение Според архиереите това е най-силният фактор за нравственото образование на децата
През май Ловчанския митрополит Гавриил прикани на педагогическите препоръки в учебните заведения да бъде взето решение предметът да е измежду предпочитаните в избираемите дисциплини. Тогава той написа „ Тази самодейност ще ви се отблагодари с по-спокойни, по-послушни, по-добри и по-ученолюбиви възпитаници. Нека бъдем дружно в тази стратегическа цел, от реализирането на която ще завоюват ученикът, фамилията, класът, учителите, учебното заведение и цялото ни общество!”. Негово високопреосвещенство се обърна и с молба към детските градини да бъдат разгънати педагогичен обстановки по вяра.

„ Децата доста рано се сблъскват с такива въпроси от духовно естество - имат страхове, сънища, какво ли не… Ето, в детските градини преподават йога - съвсем във всяка една детска градина има такива извършения, а това въпреки всичко е духовна практика… Да, в България го възприемат просто като някакво физическо занимание, нещо като спорт, само че това не е по този начин.”, сподели в предаването „ 120 минути” свещеник Герасим.

От просветното министерство обясниха, че в закона е контролирано образованието по вяра единствено в учебните заведения, само че не и в детските градини. Църквата може да влезе и там, единствено би трябвало да сътвори новаторска и авторска програмна система или да бъде въведен предметът като спомагателна педагогическа активност. При всички случаи, обаче, заниманията не би трябвало да позволяват индоктринация и назадничавост.

Снимка: btvnovinite.bg

В учебно заведение Синодът планува в часове да влизат профилирани преподаватели, а не свещеници.

„ Православието на българина е извънредно значимо - освен в спешни обстановки за неговото персонално религиозно възприятие, само че и като общественост българската страна значително съществува с помощта на това, че е останала православна страна през годините. Религията се слага дори нагоре от националната еднаквост. „ Православен” за българина значи българин - и това в действителност ни е запазило през годините, а другото… Православието, вярата в Иисус Христос избавя душата на индивида, която е безсмъртна. И когато ние имаме вяра във възкръсналия Христос - знаем, че ще наследим и неговото величие, а това е най-важното”, заключава свещеник Герасим.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР