Светият архиерейски синод на Македонската православна църква – Охридската архиепископия,

...
Светият архиерейски синод на Македонската православна църква – Охридската архиепископия,
Коментари Харесай

МПЦ задейства процедура за автокефалност, Вартоломей я подкрепя

Светият архиерейски синод на Македонската православна черква – Охридската архиепископия, към този момент е сдържан във връзка с признаването на автокефалността на Украинската православна черква от Вселенската патриаршия.

В изказване за МКД, митрополит Тимотей сподели, че по този начин и ще остане, МПЦ-ОА няма за какво да бърза и ще остане сдържана “с вярата, че идващите за признание на автокефалност сме ние ”.

Всички упования са, че Вселенската патриаршия скоро ще стартира развой на признание на МПЦ. Мненията са разграничени по въпроса дали това признание би трябвало да бъде обвързвано с признаването на Украинската православна черква и с смяната на името на МПЦ-ОА.

Според митрополит Тимотей няма за какво да се бърза и във връзка с смяната на името. Отговорът му е: “Ако това е изискването, няма да приемем такова нещо. Договорът от Преспа не задължава църквата да трансформира името си, МПЦ-ОА не се финансира от държавния бюджет. Няма да променяме името ”.

В Македония обаче мненията са разграничени по въпроса дали МПЦ-ОА би трябвало обществено да се причисли към решенията на Вселенската патриаршия или да бъде сдържана. Нека напомним, написа МКД, че признаването на УПЦ през януари тази година провокира вдъхновение в Киев и протест в Москва, най-много ориентиран към патриарх Вартоломей. Руската православна черква даже заплаши да постави завършек на всички връзки с Вселенската патриаршия. Говорителят на Руската православна черква, Владимир Легоида, съобщи че документът (томосът за автокефалност) е резултат от политически и персонални упоритости и е подписан в нарушаване на каноните и затова няма канонична власт.

Засега към момента се броят на пръсти главите на другите автокефални православни църкви, които в своите литургии загатнаха името на новия началник на Украинската православна черква, Епифаний.

Засега МПЦ взема решение да се въздържи и да не подбужда протест измежду някои православни църкви. Искането на МПЦ за признание на автокефалност е влезнало в процедура, а Вселенският патриарх сподели, че ще се застъпи за него. Всички са съгласни, че причините на МПЦ-ОА за приемане на автокефалност, несъмнено, са по-големи от тези на украинската черква.

Митрополит Петър, въпреки това, се надява, че до края на тази година, след украинската черква, МПЦ ще бъде идната, получила томос за автокефалност от Константинопол.

“МПЦ извършва, не от в този момент, а от дълго време, всички условия за това. Сега може би единствено ще би трябвало да изчакаме да пристигна денят да се извърши тази наша вяра и това заричане, което ни беше обещано доста от дълго време – че ще пристигна денят нашата черква да бъде приета за автокефална ”, сподели наскоро митрополит Петър. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР