Светиня на Света Петка Българска пази русенци. На Петковден те

...
Светиня на Света Петка Българска пази русенци. На Петковден те
Коментари Харесай

Светиня в Русе! Риза на Св. Петка прави чудеса

Светиня на Света Петка Българска пази русенци. На Петковден те ще могат да допрян чудодейната риза на светицата й да се помолят за здраве и избавление. Реликвата ще се съхранява в манастира " Света Петка " в село Копривец, а на Петковден /14 октомври/ ще бъде изложена в катедралния храм на Русе.

Светинята бе дарена на Русенска епархия от Негово Блаженство Румънския патриарх Даниел и бе публично посрещната на 17 септември 2021 година на граничния пункт Дунав мост от висшите представители на духовната и световна власт у нас.

Делегация от манастира в румънския град Яш, където се съхраняват мощите на света Петка Българска, съобщи на българските си православни братя ризата на светицата.

Честта да смени румънското знаме с българското бе оказана на регионалния шеф Борислав Българинов, а Негово високопреосвещенство митрополит Наум благодари за великодушния подарък на румънския патриарх Даниел и на митрополита на Молдова и Буковина Теофан.

„ Надявам се, че с тяхното благословение, дружно с молитвите на всички православни – и в Румъния, и в България, да се докоснем ние, въпреки и малко, до светия живот на светата преподобна наша майка Параскева, с цел да бъде тя наша същинска молитвена застъпница и закрилница пред Всеподателя Бога, за румънския и за българския приятелски нации “, сподели владиката, представен от Българска телеграфна агенция.

Заедно с ризата на света Параскева, със съдействието на комерсиалния консул към посолството ни в Букурещ Ивайло Маринов, в България бяха доставени и 35 тона хранителни артикули за нуждаещи се християни от разнообразни епархии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР